Едва ли има някой да не знае как се готви това вкусно зимно ястие.
У дома бяхме много нетърпеливи и сложихме няколко зелки за кисели още преди 2-3 седмици.
Рецепти за това ястие има всяка домакиня. Чувала съм за толкова различни начини, че дори съм се чудела в крайна сметка боб със зеле ли е. Моята цел е просто да добавя това ястие към блога, за да не отлежат снимките до някоя догодина :)
Обикновено го готвим в по-голямо количество- да се напълни една голяма тенджера. И да не мисля за ядене и какво ще готвя два дни- хихи.
Какво ви е необходимо?
500 грама бял боб
1 средно голяма зелка (ние дори предпочитаме зелето да не преобладава и понякога слагам малка зелка)
6-7 с.л. олио - слагам на око
2 с.л. червен пипер
1 малка глава лук
( сол не слагам предвид,че зелето е достатъчно солено)
Начин на приготвяне
Ако желаете накиснете боба от вечерта в студена вода, но аз никога не го кисна. Просто забравям и нямам този навик.
В една тенджера сложете боба да се вари. Когато заври изхвърлете водата и налейте нова. Ако ви се чака може да повторите тази процедура още веднъж.
Киселото зеле нарежете на ситно. Сложете го в друга тенджера и добавете към него около 800 мл вода. Задушете зелето до омекване.
Когато са готови и боба, и зелето, прибавете боба заедно с останала му вода към киселото зеле. Разбъркайте ги добре. В тиган загрейте предвиденото количество олио и запържете ситно нарязаната глава лук.Когато е готов лука добавете червения
пипер. Прибавете към боба със зелето и разбъркайте още веднъж. Оставете още 10-15 минути да се варят заедно.
* Всяка есен не пропускам да нанижа на конец червени люти чушки. Не обичам да ям люто, но боб със зеле не мога да ям без препечена и стрита люта чушка. А ако нямате такава екстра , просто поръсете малко чили.
Ех, Нинче, обичам българската кухня, а това ястие тук е много вкусно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеComplimenti per il blog, mi unisco ai tuoi lettori fissi. A presto!
ОтговорИзтриване