Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

събота, 17 декември 2011 г.

Саралии



Най-тачените десерти у дома са възможно най-сиропираните. И зимата се предпочитат пред всички останали сладости.
Преди няколко години една комшийка ни почерпи с домашни саралии. Хареса ми идеята да си ги приготвям сама, вместо да купувам онези все сухи саралии от сладкарниците. Тези от снимката бяха приготвени за гостите ми на Никулден. Както обикновено публикациите ми закъсняват :)

Няма точна рецепта. Просто са ви необходими:
  • 1 пакет кори за баница (аз ползвам Фамилия)
  • масло за намазване на корите
  • смлени орехи
  • канела
  • захар за плънката
За сиропа : 1 литър вода и 700 гр.захар. (Винаги го правя на око)

Разтворете пакета с корите и ги разрежете на две. Получавате две купчинки с правоъгълници. От всеки лист се получава саралия, т.е. колкото са корите за баница двойно количество бройки ще излязат.
В купа смесете смлени орехи, канела и захар, всичко според предпочитанията ви.
Намажете цялата кора с разтопено масло (може и с олио). До половината наръсете от сухата смес.



И сега идва момента с навиването. Необходима ви е тънка и дълга пръчка,кука или каквото успеете да измислите за тази цел. Аз използвам една стара пластмасова кука за плетене.



Взима се само 1 кора и се навива стегнато около куката. Преди да сложите саралията в тавата, с двете ръце сгънете рулцето като хармоника, да стане накъдрена саралията. Измушете от куката и наредете в намазнена тава.

Така процедирайте с всички останали кори. Не нареждайте прекалено плътно саралиите една до друга, за да не ви останат тестени в средата.
Намажете готовите саралийки с останало масло или олио. Печете на 180-200 градуса до леко златисто.
Направете си сиропа и спазвайте правилото- горещ сироп-студена баклава, или обратно.

5 коментара:

  1. Много на време са публикациите, защото на Коледа или Бъдни вечер тази сладост е част от трапезата и си мисля, че много хора ще се зарадват на рецептата:)! Чудесни са, не знаех, че се казват саралии, Благодаря! Прекрасна ПредКоледна седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно предложение,много апетитно и сочно!
    Никога не съм правила саралия,но сега вече си записах рецептата,за която благодаря!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Отдавна й се каня на тази саралия,но аз бих сложила и локумче освен орехите.
    Пак си зарадвала твоите хора с нещо любимо,Нинче!
    Пожелавам хубав ден и спорна подготовка за Коледа!

    ОтговорИзтриване
  4. За Нова година ще направя точно тези саралии.Пожелавам ви успешна и щастлива Нова година,много здраве и късмет в изобилие.

    ОтговорИзтриване
  5. Рецептата е супер!За нова година ще направя отново!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...