Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията
вторник, 13 декември 2011 г.
Еклери с ванилов крем
Единствените еклери, които признавам са еклерите по рецептата на мама. През соц времето нямаше изобилие от сладки изкушения по сладкарниците, а и да е имало, не вярвам вкусът им да е бил като тези.
Пазех този еклеров аромат в спомените си от дете и когато започнах да се изявявам като домакиня, това беше нещото, което исках да науча най-добре. Наред с еклерите, правим и от онези орехчета ,печащи се в специални форми, но за тях обещавам да ви разкажа друг път.
Обикновено, еклерите ги приготвяме зимно време, поради голямото количество яйца. Една доза никога не ни е достатъчна и ви препоръчвам,ако решите да правите, да забъркате двойна доза.
Необходими продукти:
за пареното тесто:
1 чаена чаша вода
1/2 чаена чаша олио
1 чаена чаша брашно
щипка сол
5 яйца
Крем ванилия :
1 литър прясно мляко
5 жълтъка
10 с. л. брашно
9 с. л. пълни захар
2 ванилии
Начин на приготвяне на пареното тесто: Водата с олиото се завират в тенджера. Във врящата смес се изсипва брашното изведнъж и се бърка енергично и непрекъснато, докато се отлепи тестото от стените (около 1-2 мин.) Сваля се от котлона и се прибавят едно по едно яйцата като всяко следващо яйце се прибавя след като предходното е било поето от тестото. Бърка се непрекъснато, докато се поемат всичките 5 яйца.
Намазва се тавата за печене с олио и с помощта на супена лъжица се слагат купчинки тесто като се стараете да им придадете по-висока и кръгла форма. Пекат се на силна фурна до зачервяване. Преди време когато ги правих,бях забравила тънкоста за печенето и ги пекох на умерена фурна. Разляха се и станаха като питчици. Осъзнах грешката си, но късно. А тези от снимките са печени на 275 градуса(това е максимума на моята фурна,без вентилатор).
Готовите еклери се пълнят с крем ванилия след като изстинат.
Крем ванилия: От 1 литър мляко се отделя 1 чаша, в която се разтварят 10-те лъжици брашно. Към брашняната кашичка добавете един по един жълтъците. Останалото мляко се сварява ,добавя се захарта. Прибавяме горната смес към врящото мляко и непрекъснато бъркаме, за да се сгъсти. За да не ви стане на бучки, може да отстраните тенджерата от котлона, добавете сместа,разбъркайте добре и отново върнете на котлона. Варете крема до желаната гъстота. Дръпнете от огъня и като позастине малко, ароматизирайте с 2 ванилии.
Изчакайте крема да изстине напълно и със шприц напълнете еклерите. Ако нямате шприц, може да ги цепнете и много внимателно да ги напълните с лъжичка. Тъй като се пълнят със студен крем, не го сгъстявайте прекалено много, но и внимавайте да не го оставите да тече. Ще ви е трудно да ги напълните,ако е много течен.
По желание ги поръсете с пудра захар или ги напръскайте с малко шоколад.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Нинче, много хубави еклери си приготвила! Аз още не съм ги правила, но може вече и да се пробвам:). Твоите изглеждат толкова изкушаващо...а и рецептата ти ми харесва:).
ОтговорИзтриванеНИНЧЕ, срам не срам ще си призная ,че еклери никога не съм правила.
ОтговорИзтриванеТвоите са прекрасни и май ще се навия и аз да пробвам.
Прегръдки и страхотна вечер!
Candy, тези еклери са отдавна изядени. свършват за отрицателно време и за Коледа ще се правят други.
ОтговорИзтриванеЗиче, опитай. Не са трудни,малко са трудоемки от гледна точка на пълненето-играчка си е. Но си заслужават. Съхранявайте ги на студено. От една доза излизат около 25 средно големи еклера.
Така и не мога да направя еклери-не ми се отдават нещо.За сметка на това пък твоите са .... чудни!
ОтговорИзтриванеЧудесни са еклерчетата! Това ме подсеща, че скоро не съм правила:)
ОтговорИзтриванеНинче,много сладурски еклерчета си направила-браво!И аз като някои други не съм правила ,но не пречи да опитам.Ще се възползвам от рецептата ти.
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Нинче,изобщо не би припомняй десертите на соца,че както казах онзи ден и при Пепи Стоева,направо ме втриса като се сетя какви бяха.И изобщо и сега много рядко нещо от магазина заслужава внимание.
ОтговорИзтриванеА твоите еклерчета рано,рано ме накараха да запреглъщам!Само като ги гледам и си ги представям как ей тъй на една хапчица ще ги лапна,а после кремчето ще ме изпълни с наслада!Ммммм,страхотия!
Благодаря за препоръките по печенето,важни са!
Сърдечен поздрав от мен!
Обожавам еклерчета, а твоите изглеждат много апетитно, и ги приготвям често, но все с крема нещо ми куца, следващият път ще пробвам твоя, дано ми се получи.
ОтговорИзтриванеХубав ден!