Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

вторник, 24 март 2015 г.

АРОМАТЕН ХЛЯБ С КАШКАВАЛ


БЕЗБОЖНО ВКУСЕН!
Само това мога да кажа за този толкова ароматен и вкусен хляб с кашкавал.


На следващия ден продължава да е пухкав и не по- малко вкусен от току- що изпечения. Единствено съжалявам, че толкова време отлагах приготвянето му. В интерес на истината решаващи бяха снимките на Светлана и най- вече онази последна снимка с разтегленото кашкавалче.




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


  • 2 яйца / 1 жълтък за намазване/ 
  • 100 мл прясно мляко
  • 200 мл топла вода / не гореща/
  • 20 г мая
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1 с.л. олио
  • 550-600 г брашно
  • 20 г краве масло
  • 100 г кашкавал
  • риган
  • сусам за поръсване


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

  • Прясното мляко се затопля и в него се разтваря маята заедно със захарта и 1 лъжица брашно. Разбърква се добре и се оставя да шупне. 
  • Брашното се пресява и в средата се прави кладенче.
  •  Добавят се останалите продукти- яйцето + белтъка от второто, водата, солта, олиото.
  • Замесва се меко и еластично тесто.
  • Готовото тесто слагаме в съд, покриваме със свежо фолио или чиста кърпа и оставяме на топло да удвои обема си.
  • Вече втасалото тесто премесете съвсем леко и на набрашнен плот разточете на кора с дебелина около 0,5 см. 
  • Изрежете еднакви квадрати, намажете ги с разтопеното масло / става и с олио/. Поръсете с риган и настърган кашкавал.
  • За по- лесно и удобно, слагаме 3-4 парчета едно върху друго и ги подреждаме в правоъгълна форма за кекс, предварително застлана с хартия за печене. И така докато се запълни формата.



  • Оставяме хляба да втаса още веднъж.
  • Намазваме с отделения и разбит жълтък и поръсваме хляба със сусам по желание.
  • Печем в предварително загрята фурна на 180-190 градуса до готовност. Когато хляба стане златист може да го покриете с хартия или вестник, за да не изгори.
  • Готовия хляб изчакайте да изстине преди да го извадите от формата.









вторник, 17 март 2015 г.

КАРТОФЕНИ МЪФИНИ




 Ако не ви се хапват мазни картофени кюфтета, а сте им голям фен като мен, можете да ги приготвите във форми за мъфини.
Дори се приготвят по- лесно и бързо от пържените. Единствено не харесвам това, че трудно се отлепят хартийките.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

2 1/2 ч.ч. сварени и намачкани картофи
3 с.л. прясно мляко
2 с.л. масло
1/2 ч.ч. натрошено сирене
2 яйца
1 ч.л. чубрица / аз слагам малко повече/
сол и черен пипер на вкус
няколко стръка ситно нарязан магданоз / по желание/



Начин на приготвяне:

* Фурната се загрява на 220 градуса
* Формата за мъфини или хартийките се намазняват.
* Млякото и маслото се загряват на котлона или в микровълновата фурна без да завират. 
* В купа смесете предварително сварените и намачкани картофи, натрошеното сирене, подправките,2 жълтъка и затоплените мляко и масло. Омесете добре сместа. 
* Белтъците се разбиват на пяна и внимателно се прибавят към горната смес.
* Сместа се разпределя във формите.
* Пекат се около 20-25 мин. до златисто.




петък, 6 март 2015 г.

ВЕГЕТАРИАНСКА ЛАЗАНЯ С ГЪБИ И ТОПЕНО СИРЕНЕ

     




     От много време ми се искаше да приготвя вегетарианска лазаня. Бях обещала преди време на зет ми, но честно казано не смеех да се нагърбя с тази задача. Не питайте защо. Все си мислех, че няма да е вкусна и предвид, че у дома всички сме месоядни, не можех да си представя лазаня без кайма, шунка или друго расло на кокал. Естествено, нямам рецепта и се започна едно търсене, ровене из блогове и кулинарни странички. В крайна сметка комбинирах три рецепти и направих своя най- близка до вкуса ми.
       
      За лазаня Болонезе винаги съм се водила по рецептата от опаковката на корите на " PASTA SILVA" и се придържах основно към нея. А за вегетарианския вкус се доверих на Маца и Наката от "Аламинут".  Много се двоумях дали да не ползвам рецептата на Евгения, но нея я оставям за следващия път и само използвах момента с гъбите, лука и чесъна. 

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за лазаня /без варене/
  • 300 г маслини без костилки
  • 200 г топено сирене / натурално/
  • 800 г белени домати от консерва или доматен сок
  • 400 г пресни гъби
  • 1 глава лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • 500 г кашкавал
  • 5-6 с.л. олио / зехтин
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. захар
  • магданоз
  • мащерка
  • риган
  • босилек
  • млян черен пипер
  • сол на вкус
за соса Бешамел:

  • 50 гр. масло/ олио/
  • 2 с.л. брашно
  • 250 мл вода
  • 250 мл сметана или мляко
  • 50 гр настърган кашкавал


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Маслините се нарязват на колелца.
Топеното сирене и гъбите нарежете на филийки.
Лукът и чесънът се почистват и нарязват на ситно.


В тенджера се загряват 2-3 с.л. олио и в тях се запържва 1 ч.л. червен пипер. Внимавайте да не го изгорите. По- добре дръпнете тенджерата от котлона и тогава го добавете. Веднага се прибавят предварително пасираните домати или доматен сок. Оставете соса да поври и да се сгъсти. Към края на варенето добавете 1 ч.л. захар за неутрализиране на киселия вкус, зелените подправки и сол на вкус.

В друг съд с 2- 3 с.л. мазнина се задушават нарязаните на ситно лук и чесън. Към тях се прибавят гъбите на филийки. Разбъркайте и оставете да се задуши добре гъбената смес.Накрая подправете с млян черен пипер и малко сол.

Сосът Бешамел се приготвя като в 50 гр. масло /олио/ запържите до златисто 2 с.л. брашно. Налейте водата и сметаната като внимавате сосът да не стане на бучки. Аз добавям течностите винаги на малки количества и бъркам интензивно. Към средата на варенето прибавете настърган кашкавал. Разбъркайте и изчакайте малко да се сгъсти. 


НАЧИН НА НАРЕЖДАНЕ:

           Дъното на правоъгълна тава или йена се намазва със сос Бешамел. Нарежда се един ред от корите.  Тези, които аз използвам са без варене и се продават в хладилните витрини. Вътре са тестени и меки и нямат нужда от предварителна обработка.
          Върху корите се слага навсякъде от доматения сос, полива се няколко лъжици сос бешамел, обилно се настъргва кашкавал на едро и се разпределят маслините. Прави се втори пласт кори, отново доматен сос, върху него няколко лъжици бешамел, пласт от гъбената плънка. Трети пласт кори, дом. сос, бешамел, топеното сирене нарязано на колелца. Ако имате още кори за още редове направете четвърти ред, дом.сос, бешамел и обилно настърган кашкавал. Ако са ви останали маслини или гъбена смес разпределете ги и тях. Все пак не прекалявайте и ни претрупвайте лазанята. Няма точна последователност на подредба на плънката. Разпределете я както ви харесва. 

          Най- отгоре се завършва с ред кори покрити с тънък пласт бешамел и  настърган кашкавал.

           Лазанята се пече в предварително загрята на 200-220 градуса фурна до златисто. 




неделя, 22 февруари 2015 г.

На Сирни Заговезни с баницата на Ани

Днес е Сирни заговезни и по традиция на този ден се иска и се дава прошка.
И в този ред на мисли ще спазя отново традицията и ще ви похваля баницата на една колежка и приятелка-Ани. Обикновено обичам да експериментирам с различни баници и толкова рецепти съм опитала, че аз самата вече не помня коя от къде е взета. И не очаквах тази баница да ме изненада с кой знае какво. Та нали е все баница :) Сгрешила съм тотално с преценката си. По-дебела,шуплеста и вкусна баница не съм приготвяла,нито яла до този момент. И сама се чудя защо има такава разлика в крайния резултат на една баница като съставките на всички са почти едни и същи. Важното е, че крайния резултат на тази ни удовлетворява най- много у дома.
Предварително се извинявам за не много качествените снимки. От две години поръчвам нов фотоапарат на Дядо Коледа,но той нещо не ме отразява. Явно си мисли, че в този има още малко живот,а пък аз въобще не съм на това мнение. Но ще си чакам търпеливо и ще продължавам да го пиша в следващото писмо до белобрадия старец.


 Необходими продукти:

1 пакет кори за баница ( аз използвам Фамилия)
6 яйца
1 кофичка кисело мляко- 500 гр.
1 бакпулвер
2 с.л. с връх брашно
9 с.л. олио
400-500 гр. краве сирене
щипка сол (това е моя добавка,тъй като ми е безсолна)
 
Начин на приготвяне:

    В купа се смесват всички изброени съставки като бакпулвера е предварително разтворен в киселото мляко. 
    Пакета с корите се разтваря и всяка кора се намазва по цялата площ със смес. Не натрупвайте много, просто поръсете с лъжицата от сместа и я размажете по кората. Така наръсената кора се сгъва като вързопче. Събирате краищата в средата и се образува като бохча. Много е лесно. Все едно правите торбичка с краищата. Готовото оформено вързопче го обърнете с дъното нагоре и краищата надолу и така го сложете в тавата, в която ще печете. Важно е да се знае, че тавата НЕ СЕ НАМАЗВА с олио. Не се учудвайте, не залепва баницата, нито плънката може да изтече. 
По същия начин пригответе и останалите кори. Подреждайте ги плътно една до друга в тавата,за да ви се съберат. 
    Ако остане от сместа можете да я разпределите върху баницата. При мен единия път остана, втория - не, но разбих едно яйце и намазах баницата отгоре.



     Печете баницата в предварително загрята на 190 градуса фурна до златисто.
     Приятелката ми ме предупреди, че задължително изпечената баница трябва да я обърна върху 3 купички. Последвах съвета й, макар че аз нямам навика да използвам този метод. И тъй като резултата е превъзходен, сега вече не смея да наруша това условие и да рискувам баницата да спадне.




неделя, 26 октомври 2014 г.

Десерт в чаша с аромат на портокал




Не намерих подходящо име за този десерт, който е пълна импровизация и сътворен много спонтанно. За първи път попадам в магазина на пакет с пандишпанови изрезки. Доста се чудих какво мога да приготвя с тях, умувах, държах пакета няколко минути в ръце и в крайна сметка го купих без никаква идея. Прибрах се вкъщи и чуденето ми продължи. Признавам си не можах да измисля нищо друго, освен да е във вид на бисквитена торта, но с изрезки. Учудването ми беше невероятно голямо, когато опитах получилия се десерт. Много  вкусен с аромат на портокалови корички. Сега ме осенява идеята, че могат да се добавят ситно нарязани парченца портокал или ананас от консерва. А ако някой друг има по- добра идея, ще се радвам да я сподели.




 За импровизацията ми бяха нужни:

  • прясно мляко (количеството според указанието за направа на крем-нишестето- между 0,600л до 1 л))
  • 1 пакетче нишесте ванилия
  • 10 с.л. захар (ние обичаме да ни е по-сладко)
  • 1 пак. ванилия
  • кора на 1 портокал
  • пандишпанови изрезки
 Пригответе крема според указанието на опаковката. Варете на слаб огън до желаната гъстота. Ароматизирайте с ванилията.

В чаши или купички направете един ред за основа от пандишпановите пръчици. Покрийте с горещ крем. Сложете втори ред от изрезките, пак крем и така редувайте до запълване на чашките. Завършете с крем. Когато десерта се охлади, настържете на ситно портокалови корички.
Най- добре е да се консумира след няколко часа. Ако желаете охладете в хладилника.







събота, 25 октомври 2014 г.

ВАРЕНИ ГЕВРЕЧЕТА



         Като дете, когато се налагаше татко да ме гледа, много често ме водеше в любимата ми закусвалня. Сутришната ни закуска беше от онази стара "Божилова фурна", в която винаги имаше опашка от хора. И как няма- миришеше на "улични мекичета", а варените гевречета бяха толкова изкушаващи,че човек да не може да им устои.
       С днешна дата, татко не е между нас (за огромно съжаление), "Божиловата фурна" е превърната в стара изоставена сграда,а рядко срещаните варени гевречета в някоя друга закусвалня, са бледо подобие на онези от онова време.
           И какво ми остава освен да запретна ръкави и да се опитам да пренеса милите спомени в моята кухня и дом.

За целта са необходими скромно количество продукти:

  • 1 яйце
  • 1 чаена чаша (200мл) топла вода
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1/2 кубче прясна мая (20 гр)
  • около 600 гр брашно

Разтворете маята в топлата вода (не гореща) и разбъркайте заедно със захарта и 1-2 лъжици брашно да се получи кашичка. Оставете я да шупне.
Омесете тесто от всички продукти,след което го оставете да втаса покрито с чиста кърпа. Готовото втасало тесто премесете с малко брашно, колкото да не ви лепи по ръцете.



Разделете тестото на топки и от всяка топка оформете фитил с желаната дължина.Оформете на гевреци.


В тенджера с вряща вода се пускат един по един гевреците за около 1-2 мин.


Извадете ги с решетъчна лъжица и ги наредете върху тава покрита с домакинска хартия или намазана с мазнина.


Изпечете гевречетата в предварително загрята на 200 градуса фурна до златиста коричка.








сряда, 22 октомври 2014 г.

Сладко от праскови






След дълго отсъствие отново се завръщам в любимото ми местенце. Радвам се,че през това време блогът ми е бил интересен за много хора. И на мен ми липсваха моментите прекарани в разглеждане и сега възнамерявам да наваксам.
Разбира се през това време не съм стояла и имам какво да покажа. Месец и половина се "посветих" на зимнини и ако вече е късно за показването им, то поне ще са готови за догодина :)
 Започвам с любимото ми сладко от праскови. Обожавам го върху палачинки, а на аромата му не мога да се наситя. Честно казано нямам точна рецепта за приготвяне на сладка,с изключение на сладкото от смокини. Придържам се към основни количества продукти, а именно&

1 кг праскови
1 кг захар
1 чаша вода /с вместимост 250 мл/
1 ч.л. лимонена киселина


Прасковите се почистват от костилките и ако желаете можете да ги обелите. По лесния начин за това е да потопите плодовете във вряща вода, след това веднага се охлаждат в студена вода и кожата им се отстранява много лесно. Аз лично си играя да ги беля. Хем ми е забавно, хем хвърлям по едно око на телевизора :)





     Обелените праскови нарежете на средно големи парченца . Може да нарежете плодовете и на едри резени, но моята идея е сладкото да е по-удобно за намазване върху палачинки.
     В подходящ съд за варене,сложете прасковите, захарта и водата. Сладкото отначало се вари на тих огън като често се бърка и отделя пяната. Варенето продължава до желаната гъстота. На повечето от вас е известен метода с капката върху чинийката. За тези, които правят сладко за първи път- капвате една капка от сладкото върху чинийка и ако капката не се разтече,то сладкото ви е готово.
     Няколко минути преди да свалите сладкото от огъня, добавете 1 ч.л. лимонена киселина (по желание). Аз лично не обичам вкусът на лимонтозу и се старая да го избягвам.



      Готовото сладко можете да напълните в бурканчета докато е горещо и да не ги стерилизирате. Необходимо е пълните  бурканчета да обърнете с капачките надолу. Аз предпочитам да изчакам да се охлади малко и тогава го пълня. А за по сигурно стерилизирам бурканчетата само 5 минути.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...