Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

неделя, 12 юли 2015 г.

Магданозените кюфтета на Пепи

   
 

               Преди известно време ми подхвърлиха идея за магданозени кюфтета. Нямах никаква представа какъв е вкусът им, нито как биха изглеждали. Представях си,че най-вероятно ще са много мазни и едни сплескани- нещо, което никой няма да хареса у дома. И идеята я подминах с лека ръка. Обаче, цяла седмица ме занимаваше мисълта за употребата на магданоза. Както често правя, първо надниквам в гуугъл какво ще ми предложи и без да съм изненадана,той ме отведе отново при Пепи Стоева. За пореден път с огромно доверие подходих към нейна рецепта. Тя отново успя да развенчае скептицизма ми и сега имаме нов фаворит сред кюфтетата. Получиха се едни пухкави дебеланковци, много магданозени ( и как иначе) с аромат на прясна зеленина. Използват се малко картофи, за да може все пак да се получи някакво кюфте и най-хубавото е, че не те насищат както картофените. Горещо ги препоръчвам на любителите на зелениите.
Ще напиша точната рецепта на Пепи и ще уточня моите количества, тъй като промених леко пропорциите.



Необходими продукти:

* 1 яйце / аз използвах 2 яйца/
* 2 с. л. кис.мляко с 1 к. л. сода за хляб / аз сложих на върха на чаената лъжичка сода/
* 3 връзки магданоз / моите бяха големи/
* 2 малки сварени картофа /2 средни картофа и един много малък/
* 100-150 гр настъргано сирене
* щипка-две сол / много малко, за да не ги пресолите/

* брашно и галета за паниране

* олио за пържене
* 2 (или повече) яйца за паниране 

 Начин на приготвяне:

 

* Картофите се сваряват, обелват и топли /не горещи/ се настъргват на ренде.
* През това време магданозът се нарязва на ситно. 
* Смесват се картофите, магданозът, настърганото или натрошено сирене, 1- 2 яйца, киселото мляко разбъркано с хлебната сода и щипка сол за вкус. Всичко се разбърква добре до получаване на хомогенна смес. На мен ми бяха необходими 2 яйца, тъй като връзките магданоз и картофите бяха по-големи и с едно не успях да направя маса, от която да оформя кюфтета. Така че според количествата варирайте и с яйцето. Ако сместа ви не стане стегната като за кюфтета, можете да добавите 1-2 лъжици брашно.
В лъжица се взема от сместа и с мокри ръце се оформят кюфтетата. 
* Овалват се в смес от брашно и галета / при мен равни части/, потапят се в разбитите яйца и се пържат от двете страни в гореща мазнина до зачервяване.
 

* Готовите кюфтета се отцеждат от излишната мазнина върху домакинска хартия.

 









За да се застраховам, че домашните няма да останат гладни, реших да сложа още малко картофи да се сварят. И с тях направих картофени кюфтета. Обикновено ги пържа оваляни само в брашно, но този път използвах сместа от галета и брашно и потопих в яйце по препоръка на една колежка. Тя ги панирала винаги с яйце и не се получавали толкова мазни. Наистина станаха по-малко наситени с мазнина.



1 коментар:

  1. Радвам се, че са ти харесали, Нинка :) Много са пухкавки кюфтета, за вкуса не се и съмнявам :) макар да не ям магданоз, тези и аз опитвам.
    Поздрави и хубава нова седмица на теб!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...