Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

събота, 30 април 2011 г.

Вита баклава с готови кори


Сиропираните сладкиши у дома се тачат най-много. Рядко се спирам да правя баклава, тъй като ми отнема доста време и предимно е правя само по Коледа. Но някъде из виртуалното пространство срещнах този вариант на баклава- бърз, лесен, евтин и не по-малко вкусен от традиционната баклава.

Необходими са ви:
1 пакет кори за баница (аз предпочитам Фамилия)
1 чаена чаша смлени орехи
1/2 пакетче канела или на вкус
1/2 чаена чаша захар
1 пакетче ванилия

250 грама кр.масло за намазване

Сироп: 1 чаена чаша захар + 1 чаена чаша вода и малко лимонов сок

Първо си разтопявате маслото. Разгъвате корите за баница, слагате първия лист отделно от купа, мажете го с масло, отгоре се слага втори лист, пак се маже с масло и така общо 6 листа. Последния лист също се намазва и се наръсва със смес от орехите,захарта, канелата и ванилията. Навива се на стегнато руло. Режат се хапки дебели 1 пръст. Нареждат се плътно в тавата. Това се повтаря докато свършат всички кори. Печете баницата в загрята на 180 градуса фурна до порозовяване.
Приготвя се сиропа. Да е средно гъст на консистенция. Студената баклава се залива с горещия сироп. Покрийте с кърпа и оставете няколко часа да попие.
Ние я предпочитаме охладена в хладилника.



източник: Някъде от нета

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...