Та тази година издебнах момента и си направих, че миналата от много изчакване ягодите свършиха.
Необходими са ви :
- 1 кг ягоди
- 1 кг захар
- 1 чаена чаша вода (с вместимост 240 мл)
- 1 ч.л. лимонена киселина
Начин на приготвяне:
- Почистете ягодите от дръжките и ги измийте. Ако са много едри може да ги нарежете на по-малки парчета. Аз обикновено ги оставям цели. Обичаме да се усещат, когато хапваме.
- Посипете ягодите със захарта и ги оставете поне 2-3 часа да си пуснат малко сок.
- След това ги сложете в подходящ съд на котлона, добавете 1 чаша вода. Внимателно разбъркайте и започнете да варите сладкото на не много силен огън като периодично разбъркате бавно.
- По време на варенето се образува пяна, която е добре да отстранявате своевременно.
- Варете до желаната гъстота. Използвайте метода с празна чинийка и капка от сладкото върху нея. Капката трябва да се задържи,а не да се разтича. Но, внимавайте! За първи път, когато правих сладко от ягоди се водих по този принцип с чинийката. Варих, варих, пробвах незнайно колко пъти с тези капки и накрая реших, че стига толкова. И след като леко поизстина, сладкото стана толкова гъсто, че трудно го изваждах от бурканчетата при консумация. Така че внимавайте да не прекалите като мен.
- Накрая добавете лимонената киселина и разбъркайте добре.
- Можете да затворите горещото сладко в чисти и сухи бурканчета и без да стерилизирате бурканчетата след това. Аз предпочитам леко да изстине и след това варя бурканчетата 5 мин. за капачката.
Браво Нинка! Изглежда апетитно! И аз уважавам това сладко. Можеш да донесеш катмички намазани с него за да го тестваме.
ОтговорИзтриване