Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

събота, 8 февруари 2014 г.

Домашна тестяна баница с ронена чубрица

 

Изпитвам огромно удоволствие да сътворя някоя вкусна питка, тутманик или каквото и да е от тесто. Харесва ми да го меся и да го превръщам в уханно печиво, а най- голямо удоволствие ми доставя да гледам как семейството няма търпение да "нападне" току- що изпечената гореща питка. 



Поредната питка, с която ги изкуших е тази със сиренце и чубрица.Рецептата е от една дама от с. Енина и публикувана в сп. Кулинарен журнал. Тестото, от което е направена е подходящо и за друг вид печива. Остана ми малко от него и за да не го хвърлям, увих няколко парченца кренвирш и изпекох вкусни кренвиршки. С един куршум- два заека в този случай.

Необходими продукти:

2 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
1/2 кубче прясна мая
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
4-5 с.л. олио
брашно колкото поеме ( около 1 кг)
200 гр сирене
чубрица за поръсване
1 жълтък за намасване

Начин на приготвяне:

Маята се размива с малко вода, захарта и 2 с.л. брашно, докато стане на каша и се оставя около 15 минути на топло да шъпне.
Брашното се пресява и слага в съд подходящ за месене. Прави се кладенче в средата.
 Разбъркайте в купа двете яйца, киселото мляко, солта,олиото и добавете готовата втасала мая. Получената смес изсипете в кладенчето с брашното и замесете гладко и стегнато тесто. Готовото тесто прехвърлете в купа, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса, докато удвои обема си.

От вече втасалото тесто разточете кора с дебелина около 0,5 см. Разрежете я на ивици широки около 4 пръста. При мен излязоха 5 на брой.В оригиналната рецепта са 4, но аз сложих малко повече продукти и тестото ми съответно е по-голямо количество.
Върху всяка ивица се поръсва натрошено или настъргано на едро сирене.

Всяка ивица се навива и усуква същевременно.
Усуканите ивици се нареждат в намаслена и набрашнена тава като вита баница.
Оставете баницата да втаса малко.


Намазва се отгоре с разбития жълтък и се наръсва с ронена чубрица.

 Баницата се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна. Готовата баница извадете от фурната, покрийте с кърпа и оставете да се задуши за няколко минути.




1 коментар:

  1. Ох, леле, Нинче, така хубаво си я завъртяла тази баница! А тя дали случайно няма да си обиколи нивката, та да мине покрай нас?:) Прекрасна нова седмица, мила!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...