Няколко дни отлежа публикацията ми, но досега такъв номер не бях си скроявала. Случвало ли ви се е да си изгубите рецептата и да не помните източника? На мен ми се случи. Преобърнах си всички записки, всевъзможни папки и тефтери и няма, и няма. По закона на Мърфи на последното възможно място беше се скрила рецептата. Та вече вижда бял свят.
Както си личи от заглавието, това е небезизвестната и стара Добуш торта. Кръстих си я от миналото, защото повечето от вас или са я правили, или най-малкото са я чували. До скоро имах един вариант "всичко по 7"- 7 яйца, 7 лъжици захар,7 лъжици брашно и т.н. Честно казано много по-трудоемък беше и рядко прибягвах до тази торта.
Но ровейки се из нета, попаднах на втори вариант на Мария Митева- My cooking book blog . Видя ми се по-елементарен и за лаик като мен в сладкарството, взех че я спретнах отново.
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 1 ½ ч. ч. захар
- 1 ч. ч. олио
- 2 ½ ч. ч. брашно
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 2 ч. л. бакпулвер ( 1 пакетче)
- 1 ванилия
- настъргана лимонова кора
За крема
- 1.5 л. прясно мляко
- 12 с. л. захар
- 12 равни с. л. брашно
- 2 яйца
- 95 гр. краве масло без сол, на стайна температура
- 1-2 прахчета ванилия
Блат:
Разбийте яйцата със захарта до пухкав крем. На тънка струйка добавете олиото, прясното мляко и накрая пресятото брашно с бакпулвера. Предварително намазнете и набрашнете форма за торта и изсипете в нея полученото тесто. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Готовия блат изчакайте да изстине напълно и разделете на 3 по-тънки блата. Ако отгоре ви се е издул,изрежете малка част , за да изравните.
Крем:
В част от млякото се разтваря брашното и се смесва с разбитите яйца. Останалото мляко се загрява на котлона заедно със захарта. Малко преди да заври, добавяме сместа от брашно и яйца и непрекъснато бъркаме до готовност на крема. накрая добавете ванилията. Прибавете и бучката масло и разбъркайте.
Желателно е тортата да сглобявате във форма с подвижно дъно, тъй като крема е още рядък. Редувате блат и крем докато свършат. Най-отгоре намажете с крем и посипете със смлени орехи. Като се стегне настържете шоколад. Сложете я в хладилника за 1 нощ. Отстрани също може да покриете с ядки- аз използвах филирани бадеми.
Украсата, разбира се, може да промените според вашия вкус и предпочитания. Но с ядки и настърган шоколад наистина се получи добре. Следващия път ще сложа настъргани портокалови или лимонови корички в тестото за блата, за да е по-ароматна. А между блатовете мисля да наредя резенчета банан.
Много харесвам точно такива - домашни торти!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Нина, много съблазнително изглежда тортата! Струвало си е голямото издирване на рецептичката :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеКласика! Страхотна торта от моето детство:)
ОтговорИзтриванеКласическата торта Добуш се прави с маслен крем,има поне 5 кори,и отгоре се украсява с карамелизирана захар......Хубава е тортата,но не е Добуш!
ИзтриванеI az mislya taka,,originalnata Dobosh torta se pravi s nyakolko kori koito se pekat po otdelno i zadaljitelno s amonyachna soda ,a ne s bakpulver,Sashto taka se pravi s masleno mlechen krem,karamelizirana zahar i krokan + orehi,,,tazi izglejda dobre,sigurno e vkusna ,no ne e Dobosh torta...
ОтговорИзтриванеИзточника си е нарекъл Добуш и аз спазвам наименованието. Нямам претенции за автентичност и въпреки това тортата е много вкусна.
ОтговорИзтриване