Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията
вторник, 2 август 2011 г.
Кекса на комшийката
За първи път ми се случи да си "оближа пръстите" от един буквално несъвършен кекс, с който ни почерпи една комшийка. Жената е започнала да го разбърква, но по средата на приготовлението се наложило да хукне към работа. Набързо мушнала сместа в хладилника и се сетила за нея след половин работен ден.
Резултата е един по-тънък кекс, много мек и някак сочен, незнайно от какво. Набързо помолих за рецептата и беше спретнат в кухнята. Разбира се, тъй като не ми се налагаше екстремно да го слагам в хладилник , изпекох си най-обикновен дунапренов кекс. Този, който виждате на снимката. Много пухкав, мек, ароматен и с добавка на изпечените орехчета отгоре му се насладихме подобаващо. Но въпреки неговия прекрасен вкус , аз тайничко си спомням за другия несъвършен кекс на моята комшийка.
А защо не, следващия път да опитам да повторя нейните стъпки и охлаждането му в хладилника. Току виж съм открила нов по-интересен начин.
Необходими продукти:
5 яйца
1 1/2 чаена чаша захар
1 чаена чаша олио
4 суп.лъж. кисело мляко
1 бакпулвер
2 1/2 чаени чаши брашно
1 ванилия
кора на 1 лимон или портокал
Разбиват се белтъците и жълтъците отделно. Към белтъжите прижавете захарта и разбийте на пухкав сняг. Към жълтъците добавете олиото. Двете смеси се събират и се разбъркват с миксера добре. Бакпулвера погасете в киселото мляко и ги добавете към кексовата смес. Брашното, предварително пресято се прибавя малко по малко, разбърква се хубаво да го поеме сместа. Накрая овкусете с ванилия и/или някаква есенция по ваш вкус. Много ароматно става с лимонова или портокалова коричка.
В намазнена и набрашнена тавичка изсипете кексовата смес. Отгоре наредих цели ядки сурови орехчета. Колкото са повече е по-добре. По-вкусно е с тях.
Пече се на предварително загрята фурна на 280-200 градуса. Не засякох времето, но пробвайте за готовност с дървена клечица.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Нинче,толкова пухкав изглежда!
ОтговорИзтриванеХубав ден:)
Нинка, много вкусен изглежда, един такъв пухкав и с орехчета.:-)
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден!:-)
Понякога от грешките се получават най-вкусните неща, а несъвършенството може да бъде много сполучливо :) Наистина кексчето изглежда много пухкаво, а щом има и орехи съм на опашката за парченце!
ОтговорИзтриванеНина, много хубав и пухкав кекс!И с тези орехчета - чудесен!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!