Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

сряда, 19 март 2014 г.

Силкме-то на Йоли или иначе казано телешко с патладжан


Ако все още не сте опитали това ястие на Йоли, ще ви кажа да побързате. Има интересно и странно име, което нищо не ми говори, но за сметка на това е с превъзходен вкус. Стана ни толкова любимо у дома, че чак съм решила да сменя глинения гювеч с по-удобен и подходящ специално за силкме-то. В крайна сметка, всяко специално ястие трябва да си има специален съд и "да се чувства добре" в него. 

Какво ви е необходимо?

Нужни са ви :

700 гр телешки джолан ( аз купих телешко месо за готвене на хапки)
1 глава кромид лук
4 скилидки чесън
2 патладжана
10 печени червени чушки
3 домата
1 чаена лъжичка червен пипер
сол и черен пипер на вкус
1 връзка магданоз
олио за пържене
зехтин 

Начин на приготвяне:

Нарежете телешкото месо на ленти,ако сте избрали джолан. Както споменах, аз използвах готово нарязано на хапки месо. 
Почистете лука и го нарежете също на ленти ( моя е на ситни кубчета).
В тиган с малко мазнина запържете месото и лука. Ако ви се образува много пяна,отстранете я с решетъчна лъжица. Готовите месо и лук отстранете от огъня.
Измийте патладжаните ,отрежете дръжките и върховете им и ги обелете като зебра. Нарежете ги на филии. Ако желаете можете да ги разполовите на още 2 части. Поръсете ги със сол и ги оставете десетина минути да се отцедят в гевгир. Накрая ги отцедете от водата, която са пуснали и ги подсушете със салфетка.

В дълбок тиган загрейте около 500 мл олио. В него изпържете първо патладжаните, а след това и печените чушки, предварително накъсани на дълги ленти като всеки път отцеждате излишната мазнина върху домакинска хартия.




На дъното на глинен гювеч сложете месото и лука, подправете ги със сол и черен пипер. Поръсете с червен пипер и ако желаете разбъркайте, за да ви се овкусят равномерно продуктите. Върху тях разпределете 2 от скилидките чесън нарязани на филийки.
Направете втори ред от вече отцедения патладжан. Отново посолете.


Покрийте патладжаните с накъсаните на ленти червени чушки.


В купа настържете доматите. Прибавете останалите 2 скилидки чесън нарязани на ситно. Поръсете с малко сол и залейте ястието.
Накрая полейте с малко зехтин и печете ястието до готовност.

Моя гювече е с капак и предпочетох да го сложа, но към края го махнах ,за да може да се запече по-добре ястието.

Готовото ястие поръсете обилно със ситно нарязан магданоз.







4 коментара:

  1. Разкошно и ароматно ястие!
    Приятна вечер, Нинка!

    ОтговорИзтриване
  2. Bkysno povise.Postavljeno na moj FB:)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви за вкусната статия, радвам се че ни пишете и дано и за в бъдеще да го правите.Рецептата изглежда лесна за направа и от нас,които сме не професионалисти, но пък ужасно вкусна и апетитна.Утре за обяд може да се опитам да издокарам това ястие за моето семейство.Доволна съм че ни пишете стъпка по стъпка какво трябва да сторим, за да постигнем желаната цел.Така спокойно можеме да пресметнем колко време ще ни е нужно за да свършим с всички.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...