Тази година по-късно ме хвана музата за коледни сладки. Същевременно си мислех, че заплануваните сладки ще са миналогодишните,а на мен ми се искаше да разширя спектъра. И разбира се трябва да е забавно за малчугана у дома. Какво по-забавно от любимата му игра "Домино". Идеята видях тук. От мен остана майсторенето.
Реших да заложа на изпитана и стара рецепта,а именно на онези меденки мечета от моето детство. Разбира се меденките мечета са по-меки, тъй като се слепват с мармалад. А "доминото" е по-хрупкаво и много вкусно. Колкото повече точки имат отгоре, толкова по- апетитни са.
Необходими продукти:
1-2 яйца
1 ч.ч. мас -стопена или размекната
1 ч.ч. захар
3 с.л. кисело мляко
1 ч.л. канела (аз слагам 2 ч.л.- обичам мириса на канела )
2 с.л. мед
1 ч.л. сода бикарбонат, погасена в млякото
брашно за средно меко тесто - около 500 гр.
шоколадови точици за декорация
Начин на приготвяне:
Предварително извадете маста от хладилника и я оставете да омекне добре. Ако нямате време или не ви се чака може и да я разтопите.
В купа разбийте с тел яйцата (аз слагам 1 голямо или 2 малки). Към тях прибавете киселото мляко със содата, двете лъжици мед и захарта. Разбърквайте докато захарта се поразтопи. Ако маста ви е разтопена, можете да я добавите преди захарта. Ако е само размекната, добавете я след захарта и с ръце или подходяща бъркалка разбъркайте до еднородна смес. Малко по- трудно е, но се получава. Накрая се прибавя канелата и се разбърква добре.
В подходящ съд за месене сложете предварително пресятото брашно, направете кладенче в средата и изсипете горната смес. Омесете средно твърдо тесто. Оформете го на топка. Разточете го на кора с дебелина 0,5 см.
С подходяща формичка изрежете правоъгълници, които да наподобяват пуловете на доминото. В оригиналната рецепта е използвана квадратна формичка, с която аз не разполагах. Но в желание всичко се постига. От детско дървено домино избрах няколко пулчета с изпопадали картинки. Свършиха чудесна работа.
Подредете фигурите в застлана с пекарска хартия тава.
С помощта на клечка за зъби или тъпата страна на ножа направете черта по средата на всяка бисквитка, която да разделя пула на два сектора.
Най-забавната част е да декорирате бисквитките както истинското домино. Много е забавно! Дори и за възрастни.
Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете меденките до бледо розово- само да се зачерви леко долната им страна.
Готовите меденки охладете върху решетка или дъска и изчакайте шоколадовите точки да се стегнат.
P.S. И не правете като мен :) Направих страхотни меденки и в удивлението си реших да ги опитам. Вкусни...., но не достатъчно. Нещо им липсваше. И изведнъж.... лампичката ми светна, че забравих да сложа захар. Разбира се последва втора доза, вече подсладена. Та, внимавайте да не сътворите нещо подобно като мен. :)
Весели празници!
Чудесни меденки, Нинче - много идейни, красиви и ефектни.
ОтговорИзтриванеА първия път може би си създала нова рецепта, без захар...
Сърдечни поздрави, здраве и много любов,
вдъхновение и успехи, споделени и щастливи празнични дни!
Нинче,вявам,че и на неподсладените си намерила спасение,но идеята за подобни домино сладки е страхотна!Направила си ги бижу!
ОтговорИзтриванеПожелавам да посрещнете Коледа в уют,топлина и хармония!
Нина, много сладурски и весели меденки!
ОтговорИзтриванеМного весели и усмихнати, топли и уютни празници ви желая!
Честита Коледа,Нинче!
ОтговорИзтриванеЗдраве и любов желая на цялото ти семейство!
Честито Рождество Христово!
ОтговорИзтриванеПожелание от сърце светли и благодатни празници!
Страхотна идея Нинче за меденки под формата на домино. Моят син нещо не му е забавно доминото, но това пък сега е идея да му захареса :))))))
ОтговорИзтриване