Не е минал нито един Великден или път, когато сготвя агнешко и да успея да снимам. Все нещо ще се случи- или бързам, или забравям да направя снимки. Тази година агнешкото ми се сдоби с фото сесия и съм много доволна. Най-после и в моята колекция да добавя вкусна мръвка.
Предимно го предпочитаме печено с добавка пресен лук и по възможност да е повече. А толкова лесно се готви, че забравям за яденето 2-3 часа. Най-често избирам 1 бутче, може и плешка или ако искате просто няколко парчета месо задушете. Ние се събираме доста народ около агънцето и няколко мръвки няма да ни задоволят апетита.
Необходими са :
- агнешко месо- бут, плешка
- пресен лук- количеството пожелание- аз слагам около 7-8 връзки на 2-2,5 кг месо
- пресен джоджен -1/2- 1 връзка
- сол на вкус
- 50-80мл олио
- червен пипер
Няма нищо сложно в приготвянето. Цялото бутче го измивам, овкусявам с червен пипер и сол. Ако искате го нарежете на порции, но на мен ми доставя удоволствие да режа цели парченца месо.
Лука се почиства и измива. Нарязва се на по-едро и се слага като канапе на дъното на по-дълбока тава. Осолете го и поръсете и него с малко червен пипер. Джоджена се нарязва на ситно и се подправят лука и месото. Върху канапето от лук разпределете месото, ако е на порции или просто сложете бута. Налейте малко вода- около 1-2 водни чаши.
Завийте с алуминиево фолио и печете на 200-220 градуса около 2-3 часа. Месото се задушава много добре,чак се топи в устата.
Ако не желаете да има много сос, намалете количеството вода и я съобразете с грамажа на вашето месо. Или просто накрая отвийте агнешкото и го запечете.
О, това изглежда божествено вкусно!
ОтговорИзтриванеПреди години съм хапвала такова, но беше толкова отдавна... И все пак още помня вкуса!
Много апетитно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много апетитно изглежда! Обожавам агнешко :)
ОтговорИзтриване