Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

неделя, 21 април 2013 г.

Баница със спанак

Известно време отсъствах и поизоставих любимото си кулинарно кътче. Ангажиментите ми са към своя си край и се надявам вече да съм по-активно пишеща и четяща. Поизтървах доста от вкусотиите на всичките си блог-приятели и сега имам трудната задача да ги разгледам.

За компенсация ви черпя с баничка със спанак (надявам се и на вас да ви е толкова любима,колкото на мен).

През пролетта доста често приготвям баница със спанак, но ние я предпочитаме без сирене. Преди доста време ме почерпиха с такава баница, в която имаше и сирене. Знам, че традиционно се добавя, но аз не успях да възприема тази комбинация. И до ден днешен у дома си я приготвяме "натурално" спаначена :) За това ще ви предложа моя вариант.


Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за баница - Фамилия или Белла

  • 6 яйца

  • 1/2 ч.ч. кисело мляко

  • 1 бакпулвер

  • 100 мл олио 

  • около 500 гр спанак

  • сол на вкус


Начин на приготвяне:

 

Спанака се почиства от дръжките и се измива. Попарва се в тенджера с гореща вода докато промени цвета си. Не съм засичала, но отнема 2-3 минути. Извадете и отцедете готовия спанак. Аз първо го нарязвам с нож и вилица колкото мога и след това го претривам само с вилицата, за да не се усещат големи парчета листа в баницата. Преди да се добави спанака към сместа с яйцата, трябва да поизстине малко.

В купа се разбъркват 4 яйца. Добавя се киселото мляко, в което предварително е сложен бакпулвера. Разбъркайте и добавете олиото, вече поизстиналия спанак и 1-2 щипки сол на вкус.

Дъното на тавата се намазва с мазнина. Подреждат се ред кори, ред смес, докато свършат. Най-отгоре поливам с останалите две яйца и нарязвам баницата на парчета.

Пече се на 190-200 градуса.






2 коментара:

  1. Аз също слагам сирене, но не пречи да я пробвам в предложения вариант, защото харесвам зеленийките!
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Нинче, взимам си парченце и добре дошла! Пожелавам ти прекрасна и цветна нова седмица!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...