Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

четвъртък, 31 януари 2013 г.

Крекери


 Щом съзрях апетитните крекери на Йоли си казах, че ще бъдат приготвени още на мига. Рецептата е толкова изкушаваща от гледна точка на продукти. Дори бих казала, че се получава от нищо нещо. Можете да ги сервирате като добавка към разядки, дипове, пастети. Ние си ги хапнахме натурални  и без добавката от червен лук.
И тъй като нищо не съм променяла по рецептата, ще си позволя да е напиша дословно.

Продукти
50 мл вода
50 мл зехтин
1/2 ч.л. сол
150-170 г брашно

За намазване

1 с.л. зехтин
1 с.л. вода
1 счукана скилидка чесън

За поръсване

сусам
мак
червен лук

Начин на приготвяне:

В купя смесете водата, зехтина и солта. Добавете 150 грама брашно и разбъркайте. Получава се много меко тесто, което не лепне заради зехтина в него.Ако все пак ви се стори прекалено меко добавете още 20 грама брашно.

Измесете тестото много добре. Трябва да стане гладко и еластично. Покрийте го с найлоново фолио и задължително го оставете на стайна температура да отлежи 20 минути.

Разделете тестото на две части. Вземете лист хартия за печене и го сложете на работния плот. Върху него с пръсти разстелете едната част от тестото на много тънък правоъгълник. Точилка не ви е нужна, тестото е много меко и лесно се разстила само с ръце.

В малка купичка смесете съставките за намазване на крекерите.

Поръсете тестото с мак и сусам. Може да ползвате и други семена по ваш избор. Накрая гарнирайте и с малко червен лук, нарязан на тънки полумесеци.

Пренесете тестото заедно с хартията в правоъгълна тава. Нарежете го на квадрати, а след това на триъгълници.
По същия начин пригответе и останалата част от тестото.

Загрейте фурната до 170 градуса и изпечете крекерите до златисто за 7-10 минути.


Р.S. При мен беше необходимо повече време за печене до получаване на златист цвят. Вероятно разточих тестото малко по-дебело от необходимото и това изиска повече време за печенето. Разбира се не успях да ги докарам на външен вид като на Йоли.



източник: Вкусно с Йоли

3 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...