Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

вторник, 26 юни 2012 г.

Пилешката кавърма на Пепи



Едва ли има кулинар, който поне веднъж да не е попадал в блога на Пеп-4о. Пепи е една отлична домакиня, с прекрасен кулинарен блог и всичко, което съм приготвила до момента е било с превъзходен вкус. Да не говорим колко неща съм планувала да опитам.
Както казва една друга блогърка- следя много страници и рецепти из интернет пространството, но не на всички можеш да се довериш. С ръка на сърцето казвам, че тази мила жена е спечелила доверието ми в кухнята и досега не ме е подвеждала с нито една рецепта.
Ама хайде да спрем с рекламата, тя не се нуждае от такава.
Днес съм се спряла на пилешката й кавърма. Толкова апетитни снимки е публикувала, че почти е невъзможно да устоиш. При мен ,обаче, се получи с малко повече сос, тъй като част от семейството желае да има в какво да топне хапчица хляб.
В хода на готвене леко измених рецептата, но тук ще ви напиша оригинала.

Необходими продукти:
  • около 1 кг пилешко месо без кост - бяло или почистено от бутчета
  • 200-250 гр. гъби - не са задължителни, аз не сложих
  • 3-4 глави лук
  • 60-80 мл олио
  • 1 чушка
  • малко парче праз (около 10 см.) - в този сезон не се намира праз и съответно не сложих
  • 1 домат и 400 мл доматен сок (или 2 домата и 250 мл бульон)
  • 150 мл бяло вино
  • 1 ч.л. захар (за неутрализиране киселината на домата)
  • 1 ч.л. червен пипер ( сладък и лют на вкус)
  • по щипка целина, чубрица, мащерка и черен пипер
  • 1 дафинов лист
  • сол на вкус
  • магданоз
  • 1 с.л. царевично нишесте или брашно за сгъстяване ако трябва
Начин на приготвяне:
Лука се нарязва на полумесеци и се задушава 5-6 мин. в олиото. Пилешкото месо се реже на кубчета.
Гъбите се почистват, измиват и режат на филийки. Добавят се към лука и се задушават заедно още 5-6 минути под капак.
Прибавят се ситно нарязаните домат, чушка, праз, червен пипер, подправки, доматен сок или бульон, виното. Като заври нека клокне за малко и намалете степента на котлона, за да може да се готви на бавен огън около 30 мин.

Месото трябва да е омекнало. Ако не е пилешко, оставя се да се задушава, докато омекне.

Прибавя се дафиновия лист, задушава още 3-4 мин. , сгъстява се с размитото в малко вода нишесте или брашно и отстранява от котлона.

Сервира се с гарнитура ориз или картофено пюре.

Пепи е написала и още няколко идеи за сервиране на кавърмата- в омлет, разпределена в порционни гювечета.


Източник : Храна за мой'те канибали

4 коментара:

  1. Чудна гозбичка,Нинче!Отдавна не съм правила,пък в пилешки вариант май изобщо,хубаво напомняш,благодаря ти!
    Прекрасно и вкусно лято!

    ОтговорИзтриване
  2. То като, че ли и аз пилешка не помня да съм правила, но твоята изглежда великолепно! А блога на Пепчо наистина е пълен с вкусотии! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Леле, Нинка, направо отивам да се напъча (пред половинът, че няма пред кого другиго) :)
    Много ти благодаря за доверието, което ми оказваш, а това, че на всеки или всяка рецепта в нет-пространството или измислените вестници може да се довериш - напълно съм съгласна-
    Много апетитна изглежда твоята кавърма!
    И точно така с много сос я обича единия ми "канибал" :))
    Поздрави и хубави почивни дни на теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудна! Просто чудна:)
    Отдавна не съм правила кавърма:)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...