Известно време отсъствах и поизоставих любимото си кулинарно кътче. Ангажиментите ми са към своя си край и се надявам вече да съм по-активно пишеща и четяща. Поизтървах доста от вкусотиите на всичките си блог-приятели и сега имам трудната задача да ги разгледам.
За компенсация ви черпя с баничка със спанак (надявам се и на вас да ви е толкова любима,колкото на мен).
През пролетта доста често приготвям баница със спанак, но ние я предпочитаме без сирене. Преди доста време ме почерпиха с такава баница, в която имаше и сирене. Знам, че традиционно се добавя, но аз не успях да възприема тази комбинация. И до ден днешен у дома си я приготвяме "натурално" спаначена :) За това ще ви предложа моя вариант.
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница - Фамилия или Белла
6 яйца
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 бакпулвер
100 мл олио
около 500 гр спанак
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Спанака се почиства от дръжките и се измива. Попарва се в тенджера с гореща вода докато промени цвета си. Не съм засичала, но отнема 2-3 минути. Извадете и отцедете готовия спанак. Аз първо го нарязвам с нож и вилица колкото мога и след това го претривам само с вилицата, за да не се усещат големи парчета листа в баницата. Преди да се добави спанака към сместа с яйцата, трябва да поизстине малко.
В купа се разбъркват 4 яйца. Добавя се киселото мляко, в което предварително е сложен бакпулвера. Разбъркайте и добавете олиото, вече поизстиналия спанак и 1-2 щипки сол на вкус.
Дъното на тавата се намазва с мазнина. Подреждат се ред кори, ред смес, докато свършат. Най-отгоре поливам с останалите две яйца и нарязвам баницата на парчета.
Аз също слагам сирене, но не пречи да я пробвам в предложения вариант, защото харесвам зеленийките!
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица!
Нинче, взимам си парченце и добре дошла! Пожелавам ти прекрасна и цветна нова седмица!
ОтговорИзтриване