Страници

сряда, 22 февруари 2012 г.

Панирани тиквички на фурна



Когато видях за първи път тази рецепта, реших че печени тиквички няма да са никак вкусни. Идеята,обаче, страшно ми допадна и тъй като обожавам пържени тиквички, веднага запретнах ръкави и ги приготвих по описания в списанието начин, но пържени. И дойде провала, заедно с него и разочарованието. Тиквичките се стопиха (логично беше и не прецених риска предварително). Получи се една мазна галетена панировка неподходяща за консумация. Не се примирих и направих втори опит като спазих стриктно рецептата и си ги опекох. Отново с нагласата,че няма да е толкова вкусно.
Няма повече за разказване. Изненадата беше 100 %, вкусът вълшебен, тиквичките леки и топящи се, същевременно и леко хрупкави. Изядени за отрицателно време.
Единствено цветът не е като този от снимката в списанието, но там са панирани с готова панировка, а аз използвах само галета.

Необходими продукти:
  • 1 тиквичка

За панировката:
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 1 ч.л. горчица
  • 2-3 скилидки чесън
  • сол на вкус
  • 2 пакетчета готова панировка
  • 2-3 с.л. олио
  • 1 връзка копър
Начин на приготвяне:

Тиквичките се нарязват на жулиени с ширина около 1 см. или друга форма.


Приготвя се млечен сос като киселото мляко се разрежда с 3-4 с.л. вода, в зависимост от неговата гъстота. Прибавят се горчицата, счуканият чесън и солта.



В чиния си подгответе панировката, в която ще оваляте тиквичките.
Тук ще вметна, че аз използвах обикновена галета примесена с мак и сусам.


Потопете тиквичките първо в млечния сос и после оваляйте в галетата или панировката, която сте избрали.
Подреждат се на разстояние в намаслена тава, поливат се отгоре с тънка струйка олио и се пекат на фурна, загрята на 200 градуса.
Готовите тиквички се поръсват с предварително нарязания на ситно копър (по желание)


Това е снимката от списанието, за да направите сравнение как изглеждат с готова панировка и с галета.


Източник: сп. Кулинарен журнал

9 коментара:

  1. Нинче, прекрасни тиквички ,хрупкави и препържени така както ги харесвам.Много са хубави изкушаващи.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Както и да изглеждат в списанието и твоите са чудесни , а така приготвени ми харесаха много .Благодаря ,Нинче за рецептата ,ще я опитам .
    Хубава вечер и голяма прегръдка от мен !

    ОтговорИзтриване
  3. Важното е ,че сте си ги хапнали.В списанието е друго-фотошоп-това онова...И твоите са чудни, Нинче.
    Поздрави и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  4. Много обичам тиквички - във всякакъв вид. Пържените изразходват много олио и много време за приготвяне Твоята рецепта е супер и ще стане и "моя".

    ОтговорИзтриване
  5. Нинче и аз бях много скептична към печените тиквички, но наистина вкусът им е вълшебен. Да не говорим, че си спестявам двучасавото суетене над тигана. Аз ги овалвам само в смес от брашно, сол и червен пипер, но следващия път ще пробвам тази рецепта - много вкусно изглеждат!

    ОтговорИзтриване
  6. Тази рецепта ми напомня рецептата на Диани,която правя от поне две години и е много любима в къщи.Тиквичките наистина стават страхотни и спестяват досадното пържене.Дъщеря ми пък ги обожава така приготвени!
    Нинче,както винаги е вкусно при теб!

    Много усмихнат ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  7. И хиляди прегръдки и благодарности за липсващата проверка с дума,голямо улеснение е!

    ОтговорИзтриване
  8. Аз ви благодаря,че ме уведомихте. Нямах представа,че съществува, а е много досадна.

    ОтговорИзтриване