Зеленият грах притежава възхитителен вкус и е богат на полезни за здравето хранителни вещества. Той е много добър източник на витамин С, витамин К, манган , диетични фибри, витамин В1. Той е също източник на фосфор, протеини, мед, желязо, цинк и калий .
Счита се, че градинският грах води своя произход от Централна Азия и Европа. В действителност, той дори е споменат в Библията и е възхваляван от древните цивилизации на Египет, Гърция и Рим.
Френският крал Луи XIV популяризира грахът през 17-ти век, като го превръща в основен елемент на менюто за дворцовите партита.
В нашия "семеен дворец" често предпочитаме на трапезата ни да присъства грах яхния. Приготвяме го със свинско, с телешко, понякога разнообразявам и с картофки.
Моят начин на приготвяне
Продукти:
- замразен грах 2 пакета ( около 800гр.)
- 1-2 глави кромид лук
- 3-4 с.л. олио
- 1 с. л. брашно
- 2 домата настъргани или 1 с.л. доматено пюре разтворена в малко вода
- 1 ч.л. червен пипер
- сол на вкус
- магданоз
Накрая добавете още малко сол, ако има нужда и наситнения магданоз (Ние обичаме с повече магданоз и според големината на връзката слагам от 1/2 до 1 вр., тъй като понякога са съвсем малки).
МНОГО ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ И ПРИЯТНА И ЛЕКА ГОЗБИЧКА СИ НИ СПРЕТНАЛА!
ОтговорИзтриванеНинка, и у нас се похапва често. Най-вече в комбинацията със свинско :) Но пък може да спретна изненада и да го предложа и в твоя постен вариант :) Прегръдки!
ОтговорИзтриванеИ на мене грах ми дай :)....много ми се услаждат ей такива гозбици :)! Благодаря ,Нинче и за инфото ...виж ти ...и кралете ядяли грах :))!
ОтговорИзтриванеЧао ,мила и хубав и спокоен уикенд !
Поздрави на Черно от Адриатическо море :)!
Обичаме и ние грах! Чудесна гозба!
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеИ в къщи го обичаме! Нинче, браво, че сподели рецептата, като бях начинаещ готвач нямаше нет и ми беше много трудно с няколко книги.Ти си го приготвила много вкусно! Трябва да ги пазим тези рецепти! Прегръщам те! Хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеЕй такива яхнийки много обичам, а твоята е супер! Заповядай при мен за награда - http://magi-bg.blogspot.com/2012/01/blog-post_27.html
ОтговорИзтриванеБях забравила за това простичко, но вкусно ястие;)
ОтговорИзтриванеМного обичам такава яхнийка!
Хубав уикенд, Нина!
Допълнителната информация, която си дала за грахта е много интересна и полезна. Браво, че си се сетила. Тази яхния, и ние много я обичаме.
ОтговорИзтриванеОхааа грах!И ние много го обичаме:)Благодаря за информацията, днес научих нещо ново за една от любимите ми храни:)Весел уикенд ти желая:)
ОтговорИзтриванеИ у нас много я тачим тази гозбица,особено аз и най-вече постна!Много вкусна е и при теб,Нинче!
ОтговорИзтриванеХубав понеделник!
Ах, че обичам грах на яхнийка!!! Чудесно предложение, Нинче!:-)) Интересна допълнителна информация!!
ОтговорИзтриванеКогато имаш време, намини през блогчето ми, там имам награда, която искам да споделя с теб! Очаквам те!
Прегръдки и хубава нова седмица!
Нина,
ОтговорИзтриванемного харесах папатника, но обожавам грах...
Благодаря за чудесната идея и апетитна яхнийка.
Сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана
Яхнийката изглежда доста вкусно, обичам грах. Заповядай в моя блог, ще се радвам да споделя една награда с теб!
ОтговорИзтриванеНинче,и ние обичаме грах и винаги слагам 1-2 картофчета на дребно-уплътняват супата.Но винаги я правя постна заради децата-не се научиха да ядат готвено месо, а така ми се яде грах с месце....
ОтговорИзтриванеПриятна вечер ти желая!
явно граха е любимо ястие в много домове
ОтговорИзтриванеи ние го обожаваме,вчера и аз готвих със свинско
много полезна информация си ни публикувала Нинче и с интерес я прочетох
заповядай при мен да си поделим едни награди
Нина, много обичам грах - твоят изглежда много вкусен!!!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!