За кратко време се превърнаха в любими на цялото ми семейство. Няма нужда да ги хваля повече. Опитайте и ще останете очаровани както от красотата им, така и от вкуса им!
Необходими продукти:
4 яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. (200 гр.) кисело мляко
1 ч.ч. (145 гр.) олио
2 пак. амонячна сода – В оригиналната рецепта, авторката е сложила 1 пакетче от 28 грама.
1 равна ч.л. сода бикарбонат
брашно за меко тесто – около 1 кг
ванилия или настъргана лимонова кора
2-3 с.л. какао (не намаляйте какаото, за да не се получат светли кафевите топчета)
Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се мазнината. Амонячната сода и содата бикарбонат се разтварят в малко оцет.(Първия път, когато ги приготвях не посмях да сложа много оцет. Подходих много страхливо с опасенията да не се усеща оцета в курабийките. Оказа се, че няма проблем). Добавят се към яйчената смес. Прибавят се киселото мляко и ванилията. Прибавя се малко от брашното, колкото да се получи кексово тесто . Разделете тестото на 2 равни части. Към едната част се прибавя какаото. Двете теста се замесват по отделно с нужното количество брашно до меко тесто.
Правят се малки топчета ( от по 10 гр всяко или приблизително с големината на малък орех).
4 яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. (200 гр.) кисело мляко
1 ч.ч. (145 гр.) олио
2 пак. амонячна сода – В оригиналната рецепта, авторката е сложила 1 пакетче от 28 грама.
1 равна ч.л. сода бикарбонат
брашно за меко тесто – около 1 кг
ванилия или настъргана лимонова кора
2-3 с.л. какао (не намаляйте какаото, за да не се получат светли кафевите топчета)
Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се мазнината. Амонячната сода и содата бикарбонат се разтварят в малко оцет.(Първия път, когато ги приготвях не посмях да сложа много оцет. Подходих много страхливо с опасенията да не се усеща оцета в курабийките. Оказа се, че няма проблем). Добавят се към яйчената смес. Прибавят се киселото мляко и ванилията. Прибавя се малко от брашното, колкото да се получи кексово тесто . Разделете тестото на 2 равни части. Към едната част се прибавя какаото. Двете теста се замесват по отделно с нужното количество брашно до меко тесто.
Правят се малки топчета ( от по 10 гр всяко или приблизително с големината на малък орех).
Всяко топче се прави на фитилче с дланите (не много дълго - 10-тина см.). Двете шнурчета се усукват. Преплитат се така, че все едно ги вързваме. Краищата се подпъхват отдолу
Наредете готовите курабийки в намазнена тава или постлана с хартия за печене. Печете на 200 градуса до леко порозовяване. Съхраняват се в добре затворен съд или покрити с найлонов плик.
Издържат много дълго време и добре завити се запазват мекички.
Дозата е голяма, излизат около 90 броя.
Източник: My Cooking Book Blog
Няма коментари:
Публикуване на коментар