Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

понеделник, 9 май 2016 г.

3 вида панирани тиквички на фурна


      Обожавам тиквичките и когато вляза в зеленчуков магазин или кварталния супермаркет не пропускам да купя няколко. Не мога да им устоявам на лъскавия и примамлив вид. Така много често се прибирам с поредната торбичка тиквички. Често ми се случва да събера по-голямо количество от потребното и започвам да мисля как да ги използвам. Пържени са ни любими, но заради мазнината напоследък ги пека във фурната. И за да не ни омръзнат съвсем, прибавям им малко "украса". Преди време попаднах на рецепта за панирани тиквички в едно кулинарно списание, които са много вкусни. Но този път реших да направя микс от панировки. 




Необходими продукти:

  • 2-3 средни тиквички
  • 2-3 яйца за панировка
  • 150 гр галета
  • 2 с.л. мак
  • 150 гр сусам
  • 150 гр. корнфлейкс
  • брашно за овалване
  • сол на вкус
  • 20-30 мл олио

Начин на приготвяне:


   Измийте тиквичките и ги нарежете на тънки и дълги пръчици. Посолете на вкус и отцедете от излишната вода, която си пускат.


     Разбийте яйцата с малко водичка.
В няколко съда пригответе различните панировки- в един сложете цял или натрошен корнфлейкс; във втори смесете галета, мак и сусам;в трети съд сложете само сусам. Отделно си пригответе брашно за овалване.



       Оваляйте тиквичките в брашно, след това в разбитите яйца и накрая в една от панировките. Аз разделям приблизително на три части количеството пръчици и всяка част я приготвям в един вид панировка. 
Подредете ги в тава застлана с хартия за печене и отгоре на тънка струйка полейте малко мазнина.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до златист цвят.







Сервирайте с чеснов сос или друг по ваш избор. Страхотно мезе за студена бира.






четвъртък, 5 май 2016 г.

Свинско руло с топено сирене,гъби и омлет



     От много време отлежава тази рецепта и ето че дойде и нейния ред. Когато реших да я приготвям нещо не дочетох както трябва и си бях създала друга представа за крайния резултат. В процеса на готвене се изненадах от омлета. И за още по-голяма моя изненада се получи много цветно и красиво роле и не по-малко вкусно. Снимките са малко тъмни и красотата не е изпъкнала в целия си блясък. Успях набързо да снимам, защото моите хора бяха прегладнели.

Необходими продукти:

600 г свинска плешка без кост
суха мащерка


За омлета
2 яйца
2 стръка пресен лук
2-3 стръка магданоз
10 г масло


200 г топено сирене / аз използвах 100 г натурално и 100 г с гъби/
300 г пресни печурки
2-3 с.л. олио
20 г масло / за задушаване на гъбите/

1 кг картофи
няколко стръка пресен копър

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Разрежете плешката на две, но  не до края, така че парчето да остане цяло. Изтънете месото с чукче, докато месото стане подходящо за навиване. Поръсете със сол, черен пипер и мащерка на вкус. Оставете го да се овкуси, докато приготвяте плънката.


Разбийте яйцата за омлета и към тях добавете ситно нарязаните пресен лук и магданоз и посолете на вкус. 



В тиган загрейте 10 г масло и изпържете омлет. Готовият омлет сложете върху изтъненото парче месо.



Върху омлета размажете половината от топеното сирене равномерно. Аз смесих от двата вида по половин пакетче, а другата половина оставих за гъбен сос.



Почистете гъбите и ги нарежете на филийки. Задушете ги в 20 г масло със сол и черен пипер на вкус.


 Половината гъби разпределете над останалата плънка. 


Завийте месото на стегнато руло и го оформете с алуминиево фолио. Ако е необходимо увийте в още един лист фолио. На дъното на подходяща тавичка разпределете нарязаните на филийки картофи, овкусени с черен пипер, сол на вкус и ситно нарязан пресен копър. Отгоре разположете рулото, сложете 1 ч.ч. вода и печете в загрята фурна на 180 градуса за около час и половина- два. 


Извадете ролето, отстранете фолиото и запържете за кратко месото в 2-3 с.л. сгорещено олио като непрекъснато го обръщате. Така ролето ще получи хубав загар и повече вкус. Отцедете върху домакинска хартия преди сервиране.


   Към втората половина задушени гъби прибавете останалата половина топено сирене и 1/2 ч.ч. вода. Задушете за няколко минути на котлона да се редуцира. 



     Нарежете ролето на филийки и сервирайте полято с гъбения сос и картофките. Печените картофи не е от най-подходящата гарнитура, но у дома много ги обичаме и предпочетохме тях.

    Ако желаете пригответе друг ваш любим сос или гарнитура. 



Източник: Лидл


сряда, 4 май 2016 г.

Торта парфе




Необходими продукти:

За блата:

4 яйца
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша  брашно
4 суп. лъжици вода

За крема:

5 яйца
1 литър прясно мляко
1 чаена чаша захар + още 10 суп. лъж. захар
6-7 суп. лъж. пълни брашно
4 суп. лъж. желатин / 1 пакетче 25 грама /
1-2 чаени лъжички какао за оцветяване на блата
2 прахчета ванилия
банани, праскови, кайсии - от компот
сок от компот за сиропиране на блатовете


Начин на приготвяне:

Блата: Разделят се жълтъците от белтъците в две купи. Белтъците се разбиват с миксер на сняг с малко повече от половината предвидена захар + 2 суп. лъж. вода.
Жълтъците  се разбиват с останалата захар + другите 2 суп. лъж. вода до гладък крем.
С лъжица се смесват двете смеси като се прибавя жълтъка към белтъка и се бърка бавно и внимателно с дървена или силиконова бъркалка.
След като смесите белтъците и жълтъците, прибавете  брашно като го сеете със ситото. Разбъркайте сместа. Форма за торта с падащо дъно се намазва или застелете с хартия за печене. Изсипете сместа във формата. Пече се в предварително загрята на 150 градуса фурна. Като изстине  се разрязва на 3 равни блата.

Крема:  Прясното  мляко се сварява и от него се отделя 1 чаена чаша.
Разделят се жълтъците и белтъците.
Белтъците се разбиват с 10 суп. лъж. захар, докато станат на твърд сняг.
Жълтъците се разбиват с брашното  като едновременно се добавя и отделената чаша мляко.
Желатина се накисва в 1/2 чаена чаша вода и се разбърква да стане на хомогенна кашичка.  Прибавя се към голямото количество прясно мляко и се разбърква,докато се разтвори. След това прибавете жълтъците към млякото със желатина. Сложете на котлона и с непрекъснато бъркане сварете крема. Готовия крем свалете от котлона, изчакайте 5  минути да се охлади леко и прибавете белтъците бавно с непрекъснато бъркане.
 Отделете 1/3 количество от крема и го оцветете с какаото като го добавяте с помощта на сито и много леко се бърка с бъркалка. Останалия крем ароматизирайте с 2 пак. ванилия.

Начин на нареждане:
Във формата, в която сте пекли блата,  на дъното се слага голям найлон, който трябва да може да покрива стените на формата и да остане за завиване на тортата най-отгоре.
На дъното върху найлона се подреждат плодове от компот или пресни такива. В случая съм нарязала банани на колелца и съм ги подредила в кръг. Много вкусна става тортата и с киви, портокал, праскови или кайсии от компот. Върху плодовата украса се сипва повече от половината жълт крем. Внимавайте да не разместите плодовете! От разрязания на три части блат се слага първо най-горната като е поставен с лицето на долу / разрязана му част да е отгоре /. С лъжица сиропирайте  блата със сока от компот. Изберете компота да не е от червени плодове- череши, вишни, за да не оцвети блатовете. Намажете блата с кафявия крем. Върху него поставете средния блат, отново сиропирайте.Намажете с останалия жълт крем. Може да подредите резенчета банани. Последния пласт от блата се сиропира предварително и се подрежда в тортата като сърцевината му да е към крема, а отгоре остава дъното на печения блат. Понякога сиропирам леко и отгоре, ако ми се вижда, че е сух най-горния блат. Завийте тортата отгоре със стърчащите парчета найлон. Крема, който е в повече и е излязъл извън блатовете не се маха, а като се завие с найлона крема ще се разнесе навсякъде и ще се получи намазана и загладена отвън.Най-отгоре натиснете с чиния, която да държи найлона. Сложете тортата в хладилника или най- добре във фризера за 2-3 часа да се стегне.




 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...