Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

четвъртък, 9 април 2015 г.

БЕЛИ СЛАДКИ за Великден




 Винаги, когато правя тези сладки си спомням за моята кръстница. Години наред спазвахме традицията на Великден да й ходим на гости и тя не е пропускала да направи от тези сладки. Сега е ред моя син да ходи на гости на своята кръстница, но този път ние носим сладките. Хубаво нещо е традицията и с огромно умиление виждам моето дете как се вълнува за Великия ден, така както аз се вълнувах на неговите години.
Тези бели сладки много от вас ги знаят. Само че аз незнайно защо не съм им отредила местенце тук и сега поправям грешката си. Рецептата, както вече стана ясно, е дългогодишна и много сполучлива. Реших да пробвам едно топче, а едва се отлепих от чинията. Пристрастяващи са. И не са за хора със слаби ангели :)

Необходими продукти:

  • 1 яйце
  • 1 чаена чаша размекната свинска мас (аз добавям + 1 препълнена с.л.)
  • 1 кафяна чашка пудра захар
  • 1 ванилия
  • около 500 грама брашно
 пудра захар за поръсване

 


Начин на приготвяне:

  • Предварително оставете маста на стайна температура да се размекне. Ако забравите като мен, може да я размекнете за няколко секунди в микровълновата. 
  • Разбийте яйцето с тел или вилица добре.
  • Към яйцето прибавете размекнатата мас и хубаво разбъркайте с ръка. 
  • Добавете пудрата захар и всичко заедно разбъркайте до пухкава смес.
  • Накрая се прибавя ванилията и брашното. Тестото трябва да се получи гладко и да могат да се оформят топчета.
  • Направете топчета, колкото орех.
  • Подредете ги в тава застлана с хартия за печене.
  • Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до бледо розово. 
  • Още горещи ги прехвърлете в подходящ поднос или чиния и ги поръсете обилно с пудра захар.










вторник, 7 април 2015 г.

ДОМАШЕН КОЗУНАК



 Трета година по ред правим козунаци- по няколко пъти преди Великден. Това тук е генералната репетиция с последните промени от моя страна.
Преди много време /и аз вече не помня кога/ си навих на мерака,че искам пекарна,за да мога да правя козунаци. То хубаво,купих я,ама после беше зора. Ставаха не козунаци,а кексчета. Отказах се от "услугите й" и прилежно си я прибрах,след като й се наситих на вкусно изпечения хляб. Но от козунаците и мерака да се науча да ги правя не се отказах. Казвахме си с моята майка- месенето на ръце му е тайната. И така почти три години- на ръце.
И без нищо да подозира Танита , ме накара да извадя отново пекарната. Тя споменава,че от 6 години вече не меси на ръка и козунаците й се получават с толкова желаните от всички нас конци. Доверих се и на рецептата й и снимките са крайния резултат.





Искрено ти благодаря, Танита! 

Спести ми невероятно много блъскане, тъй като за празника правим козунаци за 3 къщи, а всички искат поне 3-4 броя.
Рецептата е изцяло нейна и можете да я видите ТУК, но аз направих 1-2 незначителни корекции, които не влияят на крайния резултат.


 Необходими продукти:
  • 4 яйца / отделя  се 1 жълтък за намазване /- моите бяха размер L
  • 1 чаена чаша /240 мл/ топло прясно мляко
  • 1/4 чаена чаша разтопено масло
  • 1 чаена чаша захар / 250 грама /1/2 чаена лъжичка сол
  • 4 и 1/2 чаени чаши брашно ( използвам на София Мел- за козунаци или екстра)
  • 1 кубче прясна мая (42гр)
  • 1/2 ч.л. сол
  • 2 ванилии
  • 4 супени лъжици олио 
  • настъргана кора на 1 лимон
  • настъргана кора на един портокал
  • стафиди - по желание
  • бадеми- по желание
  • кристална захар за поръсване

Начин на приготвяне:

  •  Всички продукти трябва да бъдат със стайна температура
  • Пресейте брашното два пъти.
  • Разтворете маята в половината топло прясно мляко като добавите 1 ч.л. от захарта и 1 с.л. брашно. Оставете сместа да шупне.
  • В друг съд разбийте яйцата като отделите един жълтък за намазване. Към тях прибавете останалото количество захар, разтопеното и не горещо масло, останалото прясно мляко, 2 ванилии, настърганите кори от лимона и портокала. Добре разбъркайте с тел и най- накрая прибавете вече втасалата мая. 
  • В машината за хляб се слагат първо течните съставки. Върху тях се слагат 4 ч.ч. пресято брашно и върху него солта. Пекарната се включва на програма "Тесто".Когато тестото започне да се оформя на топка, малко по малко добавете останалата 1/2 чаша брашно. Аз слагам брашното,докато  не спре да маже под бъркалките. Може да поеме всичкото количество, да остане 1 лъжица или да добавите такава. На предната проба сложих 5 чаши и тестото стана много твърдо, макар че пак мажеше под бъркалките. Така че придържайте се към 4 и 1/2 чаши. Моята пекарна има две програми - едната за тесто с мая, другата- без мая. Ако тестото ви втасва в пекарната, можете да използвате първата като няколко пъти включвате да измесва и на последното измесване малко по малко прибавяте 4 с.л. олио.Чак тогава оставяте вътре да втаса тестото. Аз се изхитрих и използвам програмата без втасване. Тя е 15 минути. Пускам я два пъти да измесва и на третия път добавям мазнината.



  • Изваждам тестото и го прехвърлям в един специално купен съд с капак за втасване на козунаците. И там оставям тестото да се надигне. Нямам друг избор,тъй като както споменах ще правя много козунаци. И съответно няколко измесени теста събирам в съда и втасват заедно.
  • Вече втасалото тесто ,без да премесвам, разделям на топки. Оформям фитили и се сплитат козунаците с намаслени ръце.



  • Слагат се в намазнени и набрашнени форми. 
  •  Изчакайте да се надигнат и намажете с разбит жълтък. Може да му добавите няколко капки прясно мляко за лъскавина. 
  • По желание поръсете козунаците с кристална захар, цели ядки бадеми или филирани такива.


  • Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Когато получат лек загар можете да сложите отгоре им вестник, за да не се препичат много.


Получиха се много ароматни, пухкави и на конци козунаци.
 



 Дори след два дни при отчупване на парче фитилите продължаваха да стоят. Късаха се на конци.


Още веднъж благодаря на Танита. Със сигурност това е моята рецепта фаворит.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...