Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

сряда, 30 април 2014 г.

Печена агнешка главичка


       Традиционно по Великден и Гергьовден гледаме на масата да има агнешко. Когато вляза в магазина,очите ми винаги са към бутчетата и все по-рядко се спирам пред други видове месо или карантия. От време на време се сещам, че у дома има и любители на агнешките главички. Признавам си, че не съм им фен, но се съобразявам с предпочитанията на другите.
      Винаги когато пека агнешки главички, се сещам за разказа на моя баща.
     
" Затворниците осъдени на доживотен затвор трябвали да изберат едно любимо ястие, което ще ядат до края на дните си. Един избрал мусака, друг пържоли, трети- боб и т.н. Но един от затворниците предпочитал всеки ден да яде агнешка главичка. Попитали го защо си избира точно това. А той отговорил: " Ако ми носите всеки ден агнешки главички мога днес да ям само очите, утре ще ям само езика, а вдругиден ще ям мозъка.И така всеки ден ще ям разнообразна храна". 
       
          Бях дете, когато татко ми разказваше тази интересна история и по детски не разбирах какво искаше да ми каже. В последствие осъзнах думите му, а именно, че храненето с една и съща храна води до липса на витамини и минерали, западане на организма и съответно се е скъсявал живота на такива затворници. А агнешката главичка е давала възможност за разнообразна храна в рамките на възможното й.

    Именно, за да ви разкажа тази кратка и поучителна история избрах и днешната рецепта. Всъщност то не е и рецепта. Няма кой знае какво да се описва по приготвянето на печена агнешка главичка.

Необходими са ви:
  • агнешки главички
  • червен пипер
  • сол
  • олио за намазняване
Измийте агнешките главички и ги сложете в тенджера с вода да се варят. Когато са готови сварени можете да изчистите месцето и да го запечете с масло. В този случай съм оставила главичките цели. Изчакайте малко да изстинат. Намажете ги с червен пипер, малко мазнина и посолете на вкус. На дъното на тавичката сложете малко вода- около 150 мл. Загрейте фурната на 220 градуса и запечете за 10-15 минути агнешките главички ( докато добият хубав златист цвят).

След това ще  трябва малко да се борите , докато разчупите черепа и стигнете до вкусния мозък. Но според ядящите у дома тези деликатеси, усилията си залужават.

Ако предпочитате, можете да сложите и нарязан пресен лук на дъното на тавата.


неделя, 20 април 2014 г.

Христос Воскресе!



 Честит празник на всички!
     Нека на този светъл празник има мир и спокойствие в домовете ви! Нека Бог ви напътства в делата ви и винаги да помним, че той е с нас. Вярата ни да е силна както той повярва в нас! 

Бог да ви благослови!


Завърши трескавата подготовка за празника. Днес е ден за почивка и смирение. Всяка година изпитвам еуфория по наближаващия празник. Правя хиляди планове какво да приготвя и с какво да зарадвам близките си. Уви, желанията са много,но силите и възможностите ограничени. И въпреки умората се чувствам дълбоко удовлетворена, гледайки празничната трапеза и украса.

















събота, 12 април 2014 г.

Полумесеци


           Това са доста стари и познати домашни сладкиши, които бях позабравила. Не съм ги яла от години и споменът ми беше, че не бях очарована. И така ги подминавах винаги когато стигнех до тях в тефтера на мама.
            Реших, че е малко "несправедливо" да стоят като "наказани" и им дадох втори шанс. Дали са се променили вкусовете ми предпочитания, или оценката ми е била нереално ниска- не знам.
            Преоткрих вкуса на едни кексови полумесеци, подходящи за следобедно кафе, за приготвяне на сладкиш набързо. Меки и наситено сладки. А следващия път ще ги украся с шоколад, а може и целите да ги полея.


Необходими продукти:

4 яйца
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша олио
1-2 чаени чаши брашно
1 1/2 чаена чаша смлени орехи
2 прахчета ванилия

Начин на приготвяне:

         Яйцата се разбиват с миксер заедно със захарта. Към тях на тънка струйка се прибавя мазнината. След като всичко е разбито на еднородна сме, миксера се изключва. Прибавя се предварително пресятото брашно на части. Можете да бъркате с дървена или силиконова бъркалка, а ако искате сменете бъркалките на миксера с тези за брашно.

         Готовата смес изсипете в намазнена и набрашнена тавичка. Отгоре поръсете с едро нарязани орехи.
         Изпечете сладкиша в предварително зарята фурна на 200 градуса. За крайната му готовност пробвайте с дървена клечка дали е изпечен.
         Преди сервиране поръсете обилно  с пудра захар. С помощта на чаша изрежете полумесеците.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...