Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

петък, 14 февруари 2014 г.

Арменско жито





Случвало ли ви се е да искате да приготвите нещо, да го планувате за определен момент, да купите продуктите и да не го направите няколко години по ред? Точно така- няколко години. На мен ми се случи и чак ме хваща срам,че по една или друга причина все провалях направата на това невероятно вкусно арменско жито.
Преди 5-6 години колежка ме  почерпи и бях изумена от вкуса и аромата на това жито. До него момент житото го свързвах единствено с кончината на някой човек, задушници и помени. Другата му разновидност във вид на ашуре у дома не се харесва. С две думи почти не приготвях жито.
Вече смело мога да кажа, че този десерт периодично ще присъства  на трапезата ни. Аромата на десерта идва от добавените различни видове сушени плодове, ядки,портокалови и лимонени корички. Единственото трудоемко нещо е да отделите повече време за нарязване на ситно всички плодове. Останалото не изисква никакви усилия.


 Необходими са ви:


  • 500 гр. грухана пшеница (жито)
  • 500 гр. захар
  • 100 гр. стафиди
  • 100 гр. едро нарязани лешници
  • 100 гр. едро нарязани орехи
  • по 100 гр  от различни видове сушени плодове- ананас, кайсия или праскова, смокиня, маракуя ( най- важно е да сложите ананас и смокиня за да е по-ароматно, останалите са според наличностите в магазините)
  • кората на 1 портокал
  • кората на 1 лимон



      Житото се измива много добре. Ако желаете накиснете го във вода от предната вечер. Аз не го кисна.
      Обелете кората на портокала и лимона. С помощта на остро ножче изстържете внимателно бялата част от вътрешността на корите. Нарежете ги на ситно.
      Сложете суровото и измито жито в тенджера и налейте вода. Колкото е нивото на житото, водата да бъде 2 пъти височината на житото. Не знам дали става ясно,но ако житото е на пласт с дебелина около 1 см, водата над нивото му да е 2 см.
      Добавете портокаловите и лимоновите кори и  варете житото заедно с тях до пълна готовност на умерена сила на котлона . Целта е то да се свари добре и да остане с малко вода, която е необходима за набъбване на сушените плодове. Ако се наложи накрая, когато почти е готово житото добавете още100-тина грама вода.
     Към готовото и мокро жито прибавете захарта, сушените плодове, едро нарязаните ядки. Разбъркайте добре.
     Затворете съда с капак и го завийте с дебели завивки, за да се запази топлината. Оставете тенджерата така за няколко часа или докато изстиване.
     Накрая, когато развиете тенджерата, плодовете трябва да са поели излишната вода, да са набъбнали и да не хрупат. Десерта изглежда сочен, без наличието на вода на дъното на тенджерата.



    Преди сервиране може да го охладите.



   P.S. Честно казано цялото приготвяне е малко на око и когато го правих за първи път, трудно прецених колко  вода да сложа, за да е достатъчно,ама и да не е много накрая. Точни количества от колежката ми нямаше. С времето съм си преценила да слагам вода,колкото е житото, толкова вода + още малко. Но както и да ви се получи- по-сухо или по-воднисто, аромата е страхотен и надявам се ще ви хареса.

Добър апетит!

6 коментара:

  1. Желателно е веднъж седмично да се яде жито-много е полезно. Благодаря за споделена рецепта. Следващия път ще го приготвя по този начин! Цвета

    ОтговорИзтриване
  2. Обичам жито, а твоето е толкова ароматно!
    Нинче, успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Нинче,здравей мила!!!Сигурно ще си спомниш,че имаш една стара приятелка от Свиленград:-)))Е,тя те прегръща и целува и се гордее с теб!!Ще се радвам да ми разкажеш,това,което пропуснах от твоя живот:-))azia58@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно вкусен десерт, много здравословен и пълноценен дори може да се хапва като закуска.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...