Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

събота, 14 септември 2013 г.

Чорбаджийска апетитка


 Споменах ви преди време за музата ми да правя зимнина. Все още не съм приключила с този си мерак, но и времето за зимнини скоро ще привърши и както често се случва- новите снимки чакат следващия сезон.И за да не се случи пак така ще се постарая тези дни да покажа бурканчетата си.

След чорбаджийките със сирене приготвих тази много вкусна апетитка.

За нея са ви необходими :

2 кг чорбаджийски чушки
10 кг домати
1 чаена чаша олио
1 чаена чаша оцет
1 чаена чаша захар
2 връзки магданоз
сол на вкус - аз сложих 1/4 ч.ч.

Начин на приготвяне:

Олиото, оцетът, захарта и солта се смесват и разбъркват до стопяване на захарта.
Чушките, предварително опукани на огън, още топли се потапят в горната смес. Така престояват цяла нощ. 
Доматите се смилат на машинка на сок и се варят до сгъстяване. Изваждат се чушките от сиропа и същия се изсипва при доматите. Продължава да се вари до сгъстяване на сока. Връщат се чушките обратно и се оставя да ври всичко заедно още 10 мин. Накрая се прибавя магданоза нарязан на ситно. 
Пълнят се бурканчета и се стерилизират 30 минути.



сряда, 11 септември 2013 г.

Свински черен дроб с вино


От дълго време тези снимки чакат търпеливо в архива. То , всъщност, доста снимки още не са видели бял свят. Но днес " късмет" извади този любим на всички у дома дроб с бяло вино. Не успях да заобичам само пържения черен дроб- много ми е сух и жилав. Преди много години една готвачка от едно заведение беше споделила тайната на нейния дроб. От години се възползваме от тази тайна и резултата винаги е "облизване" на чинийките.

Необходими продукти:

едно парче черен дроб - около килограм
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
1-2 средно големи глави кромид лук
около 50 мл олио- / винаги слагам на око /
 1 ч.л червен пипер
1 - 2 ч.ч. бяло вино
чубрица
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Дробът се измива и нарязва на по- малки филийки. Отново се измива на течаща вода в гевгир.  Слага се в дълбок тиган или тенджера с 1 -1 1/2 ч.ч. вода да се вари. Когато започне да завира се добавя содата. От нея ще се образува пяна, която се премахва с решетъчна лъжица. Дробът трябва да се отпени добре. След това се нарязва лука на ситно и се добавя да ври с дроба. През цялото време трябва да се задушава на не много силен котлон. Когато изври водата, се слага олиото. Изпържва се леко дроба. Добавя се червения пипер и се сипва бялото вино. Ако дроба ви не е много, сложете само една чаша вино. Аз обикновено правя малко повече, за да има за 4-5 порции. Оставете да се готви на по-слаб огън, както казва майка ми - да къкри. Яденето трябва да остане на мазнина със сосче. Към края се подправя с чубрица, черен пипер и сол на вкус.



вторник, 3 септември 2013 г.

Чушки с яйца и пушено сирене или мързеливи чушки бюрек




        Има дни, в които нямам особено желание да се навъртам дълго около печката. Иска ми се да спретна нещо бързо, лесно и ако може да е ново на трапезата ни ( това по желание на големия мъж в къщата). С две думи- ще има импровизация. Надниквам в хладилника, преглеждам с какво разполагам и ме осенява идеята, че ми се ядат чушки от типа бюрек, ама айде да не е пържено. Нужни са малко чушки, сирене, яйца и едно забравено топено сиренце. Чака милото от доста време някой да посегне към него. Е, днес му дойде реда. 
     
     Възможно е да не откривам топлата вода и вече да има подобна рецепта или по- скоро идея из блог пространството. 

Необходими продукти:

6 зелени печени пиперки
50-100 гр пушено сирене
около 200 гр сирене
3-4 яйца
може да добавите подправки по ваш вкус

Начин на приготвяне:


Изпечете пипера и го обелете.


Разрежете чушките по дължина на две половини.

Застелете тавичка с хартия за печене и може леко да намажете с мазнина. Подредете чушките с вътрешността нагоре, да покрият цялото дъно. 


Нарежете няколко резенчета пушено сирене и ги наситнете на малки кубчета. 


В купа натрошете сиренето, прибавете яйцата и разбъркайте.


Към горната смес добавете и пушеното сирене, разбъркайте отново. Ако желаете овкусете с подправки по ваш вкус. 



С получената смес намажете чушките равномерно. Аз дори на места подпъхвах и под тях.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до златист цвят.
Можете да направите и втори ред- ще е още по- вкусно и няма да е толкова тънко. Но аз лично  го предпочитам така. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...