Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

вторник, 27 август 2013 г.

Мариновани чорбаджийски чушки със сирене и копър


         Като компенсация за скорошното ми отсъствие, обещах да споделя с какви зимнини се занимавах. Обожавам прехода между лятото и есента когато има изобилие от зеленчуци и плодове. От дете помня майка и баба как приготвяха лютеница, разни апетитки, салати и какво ли не. Обичах да се навъртам около тях. Даваха ми да меля чушки и домати с машинката,а като малко по-голяма сядах на столче пред чушкопека и пук-пук... изпичах чувалчето с пипера. Накрая се включвах в пълненето на бурканчетата. 
         Сега са по други и модерни времена и голяма част от домакинствата считат това "занимание" за ненужно и допотопно. И ние бяхме на мнение, че всичко има на пазара и в хипермаркетите до момента, в който установих, че домашния вкус не може да бъде заменен.
Половинката ми обожава чорбаджийски чушки и редовно си купуваше някакво подобие на такива. Една година реших да му покажа смисъла на домашно приготвените и така до ден днешен.
         
          От няколко години не бях правила мариновани чорбаджийски чушки със сирене и копър.  Да си призная бях забравила за тази рецепта. Приготвят се лесно. 

Необходими са :

1 кг чорбаджийски чушки
2 връзки магданоз
1 връзка копър
1 глава чесън
300 грама твърдо сирене

Марината:

1 чаена чаша захар
1 чаена чаша олио
1 чаена чаша оцет
1 чаена чаша вода
1 кафяна чашка сол

Начин на приготвяне:

 Първо смесете всички съставки за маринатата и я сложете на котлона да заври. Варете 5-6 минути. Свалете я от огъня и я оставете да се охлади.

Чушките се измиват,подрязват се дръжките, за да не ви пречат в буркана и ги изпечете леко на котлон или на ламарина и огън. Оставете ги да изстинат.



Сиренето нарежете на кубчета.
 


Нарежете на ситно измитите копър и магданоз.Чесъна обелете и нарежете скилидките на 2-3 парчета. Смесете ги заедно  и разбъркайте.

Започнете да редувате в бурканите- ред чушки, ред зелени подправки с чесън, ред сирене и пак ред чушки ... така до края. Напълнете бурканите с вече изстиналата марината и затворете добре с капачки. 
Не се стерилизират. 






От една доза излизат около 4 големи буркана с винтови капачки. 
Препоръчвам ви да си направите малко повече марината, тъй като не достига малко. Обикновено правя доза и половина марината, но ми остава. По.добре да остане,отколкото да не стигне.

сряда, 21 август 2013 г.

Пай с праскови и шоколад


       Отдавна не съм публикувала нищо,но ако ви кажа каква муза ме е хванала за правене на зимнина... Август ми е любимия месец от гледна точка на избор на плодове и зеленчуци. И имам една "лоша" черта,че видя ли хубави продукти за зимнина не мога да им устоя и директно скачат в торбичката. И така се озовах с куп домати,чушки, патладжан, чорбаджийски чушки,праскови и смокини. Две седмици я караме на нещо сготвено набързо и по-лесно. Но и без сладичко не може. Трябват сили за поредната доза зимнина. 
        В този ред на мисли, един божествен сладкиш чака своя ред да види бял свят в блога ми. Открих го миналата година при Елена от Уверена в кухнята. Божествен аромат на праскови, леко мокър и с вкус на шоколад- прекрасна комбинация. Да не говорим,че цяло лято се запасявах с праскови и шоколад.Прекалено бързо свършваше!

Необходими продукти:

2 яйца
1 чаена чаша захар
50 гр разтопено масло
2 чаени чаши брашно
1 пакетче бакпулвер
2 праскови
100 грама шоколад- аз използвам само млечен
1 ванилия

Начин на приготвяне:

Смесете брашното със захарта, бакпулвера, ванилията, двете яйца и разтопеното масло. Разбъркайте със шпатула или силиконова бъркалка, за да се смесят добре продуктите. Тестото става по- гъсто от кексово. Това да не ви притеснява- като се добавят прасковите се получава по-добра на консистенция смес. 
Почистете прасковите и ги нарежете на малки кубчета. Добавете ги към тестото. В оригиналната рецепта пише шоколада да се постави най-отгоре върху тестото след като се сложи в тавичка. Аз режа шоколада на дребни парченца и го добавям едновременно с прасковите към горната смес.
Полученото тесто изсипете в намазнена и набрашнена тавичка. Ако желаете отгоре поръсете с още малко парченца шоколад. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до суха клечка.

събота, 3 август 2013 г.

Соленки със сусам и кашкавал на тостер


Преди години голяма мода беше да имаме тостер-сандвич. Радвахме му се, правихме какви ли не комбинирани хамбургери и накрая му се наситихме. Сега се чудя от кой шкаф в кой да го изместя. Понякога се сещаме за него, както и днес. Попаднах на идея, която много ме заинтригува какво би се получило. А именно- соленки със сусам и кашкавал изпечени на тостер-сандвич. Моя е от малките, а ако вие имате от онези големите, на които могат да се пекат и меса, ще можете да получите крекери.

Необходими продукти:

2 малки яйца
500 гр брашно
100 мл вода
120 мл олио
150 гр масло със стайна температура
1 1/2 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер / аз сложих 1 пакетче/
50 гр сусам
100 гр кашкавал

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното. Направете кладенче в него и прибавете всички продукти изброени по-горе. Маслото трябва да е на малки парченца и със стайна температура.По време на месенето от топлината на ръцете то ще се размекне още. Омесете гладко тесто.


Включете тостера да загрява. През това време оформете топчета с големината на по-едър орех.


Подредете няколко топчета в тостера, затворете капака и притиснете да се сплескат. Както споменах, моя тостер е от малките и топчетата не успяха да се сплескат много. Но с голям няма да е проблем.


Пекат се около 3 минути. Ако има нужда печете още малко- зависи от мощността на тостера ви.


От тази доза излизат около 40 бр.соленки.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...