Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

неделя, 28 април 2013 г.

Тренировка за Великден и първи опити за козунак

 Преди време си купих хлебопекарна, за да се науча да  правя домашни козунаци. Против очакванията ми крайния резултат беше подобно на кекс с вкус на козунак. Което не ме удовлетворяваше. Не мога да се примиря, че питки мога да правя, а някакви си козунаци ми се "опъват". Вярно,че не е  за всеки, само че като един твърдоглав и упорит овен поднових опитите под зоркото око на мама. И взеха, че се получиха страшно вкусни и на конци козунаци. Това е моя първи опит и с гордост искам да ви се похваля. Най-после на Великден ще успея да зарадвам любимите хора с много аромат и вкус. Сега е време и за по-смели експерименти, но първо да затвърдя "знанията". За съжаление козунаците бяха горещи и нямах време да ги чакам , за да ви покажа и снимка от вътре.
Рецептата, която използваме е взета от интернет и преправена поне от 2-3 други рецепти. Но като цяло дозите са едни и същи с минимални разлики в грамажите и яйцата.

Необходими продукти:

За закваската:
  • 1 кубче ( 40 гр) мая
  • 1 с.л. захар
  • 100 мл прясно мляко
  • 3-4 с.л. брашно

За тестото:
  • около 1-1,200 кг брашно
  • 400 мл топло прясно мляко
  • 6 яйца със стайна температура
  • 200 гр.захар
  • 1 ампула есенция ванилия, ром или по желание
  • 1/2 ч.л. сол
  • 200 гр.разтопено масло
  • 100 гр.стафиди
  • по желание бадемови ядки или филирани бадеми за поръсване отгоре
  • настъргана портокалова и/или лимонова кора- по желание
  • олио за допълнително омесване на фитилите

Продуктите за закваската се смесват да се получи кашичка с гъстота на боза. Оставя се да шупне.
През това време пресейте брашното със солта.
Яйцата се разбиват със захарта. Към тях се добавят ванилията, настъргана лимонова кора или ром.
Към пресятото брашно постепенно се прибавят течните съставки- вече заквасената мая, яйцата със захарта и прясното мляко. Замесва се гладко,еластично тесто.И започва великото месене.
Върху работната повърхност се излива по малко от разтопеното масло. Тестото се меси заедно с маслото, докато го поеме напълно и отново се добавя масло. Може да потапяте ръцете в маслото,месите,докато се обере мазнината и пак намазнявате, пак месите. Така се процедира до окончателното поемане на маслото в тестото.
Оставете тестото в голяма намазнена с масло купа. Покрива се добре с кърпа. Оставете на топло място да втаса около 2-3 часа.
Втасалото тесто се премесва отново с олио и към него се добавят стафидите. Дели се тестото на топки, оформят се фитили и се сплитат плитки.Готовите оформени козунаци се слагат в подходящи тави,форми,предварително намазани с мазнина. Отново ги покрийте с кърпа и ги оставете да втасат около 50-60 мин. Втасалите козунаци намажете с жълтък + малко вода. Поръсете обилно с кристална захар и ако желаете набучете малко сурови обелени бадемови ядки или поръсете с филирани такива.
Печете на 160 градуса в предварително загрята фурна.


неделя, 21 април 2013 г.

Баница със спанак

Известно време отсъствах и поизоставих любимото си кулинарно кътче. Ангажиментите ми са към своя си край и се надявам вече да съм по-активно пишеща и четяща. Поизтървах доста от вкусотиите на всичките си блог-приятели и сега имам трудната задача да ги разгледам.

За компенсация ви черпя с баничка със спанак (надявам се и на вас да ви е толкова любима,колкото на мен).

През пролетта доста често приготвям баница със спанак, но ние я предпочитаме без сирене. Преди доста време ме почерпиха с такава баница, в която имаше и сирене. Знам, че традиционно се добавя, но аз не успях да възприема тази комбинация. И до ден днешен у дома си я приготвяме "натурално" спаначена :) За това ще ви предложа моя вариант.


Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за баница - Фамилия или Белла

  • 6 яйца

  • 1/2 ч.ч. кисело мляко

  • 1 бакпулвер

  • 100 мл олио 

  • около 500 гр спанак

  • сол на вкус


Начин на приготвяне:

 

Спанака се почиства от дръжките и се измива. Попарва се в тенджера с гореща вода докато промени цвета си. Не съм засичала, но отнема 2-3 минути. Извадете и отцедете готовия спанак. Аз първо го нарязвам с нож и вилица колкото мога и след това го претривам само с вилицата, за да не се усещат големи парчета листа в баницата. Преди да се добави спанака към сместа с яйцата, трябва да поизстине малко.

В купа се разбъркват 4 яйца. Добавя се киселото мляко, в което предварително е сложен бакпулвера. Разбъркайте и добавете олиото, вече поизстиналия спанак и 1-2 щипки сол на вкус.

Дъното на тавата се намазва с мазнина. Подреждат се ред кори, ред смес, докато свършат. Най-отгоре поливам с останалите две яйца и нарязвам баницата на парчета.

Пече се на 190-200 градуса.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...