Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

четвъртък, 31 януари 2013 г.

Крекери


 Щом съзрях апетитните крекери на Йоли си казах, че ще бъдат приготвени още на мига. Рецептата е толкова изкушаваща от гледна точка на продукти. Дори бих казала, че се получава от нищо нещо. Можете да ги сервирате като добавка към разядки, дипове, пастети. Ние си ги хапнахме натурални  и без добавката от червен лук.
И тъй като нищо не съм променяла по рецептата, ще си позволя да е напиша дословно.

Продукти
50 мл вода
50 мл зехтин
1/2 ч.л. сол
150-170 г брашно

За намазване

1 с.л. зехтин
1 с.л. вода
1 счукана скилидка чесън

За поръсване

сусам
мак
червен лук

Начин на приготвяне:

В купя смесете водата, зехтина и солта. Добавете 150 грама брашно и разбъркайте. Получава се много меко тесто, което не лепне заради зехтина в него.Ако все пак ви се стори прекалено меко добавете още 20 грама брашно.

Измесете тестото много добре. Трябва да стане гладко и еластично. Покрийте го с найлоново фолио и задължително го оставете на стайна температура да отлежи 20 минути.

Разделете тестото на две части. Вземете лист хартия за печене и го сложете на работния плот. Върху него с пръсти разстелете едната част от тестото на много тънък правоъгълник. Точилка не ви е нужна, тестото е много меко и лесно се разстила само с ръце.

В малка купичка смесете съставките за намазване на крекерите.

Поръсете тестото с мак и сусам. Може да ползвате и други семена по ваш избор. Накрая гарнирайте и с малко червен лук, нарязан на тънки полумесеци.

Пренесете тестото заедно с хартията в правоъгълна тава. Нарежете го на квадрати, а след това на триъгълници.
По същия начин пригответе и останалата част от тестото.

Загрейте фурната до 170 градуса и изпечете крекерите до златисто за 7-10 минути.


Р.S. При мен беше необходимо повече време за печене до получаване на златист цвят. Вероятно разточих тестото малко по-дебело от необходимото и това изиска повече време за печенето. Разбира се не успях да ги докарам на външен вид като на Йоли.



източник: Вкусно с Йоли

неделя, 27 януари 2013 г.

Печено свинско месо с гъбен сос и зеленчуци

 По празниците бяхме на гости и домакинята ни посрещна с това прекрасно и невероятно вкусно печено месо. Обожавам така приготвено месо, но до сега никога не бях опитвала. Четейки по- надолу сами ще се уверите, че всяко вкусно нещо изисква и по-дълга обработка. Но целта оправдава труда, в случая.
Идеята е взаимствана от интернет и ако някой си познае начина на приготвяне, моля да ни извини. 
Най-трудната част от приготвянето е самото увиване с конеца. Голяма борба падна. В старанието си да го увия добре,накрая трудно премахнах плетеницата, която съм сътворила. Но без емоции не може.

 Необходими продукти:
  • парче свински врат- около 1,5 кг
  • 50 мл соев сос
  • 50 мл водка
  • 3 с.л. подправки (черен пипер, червен пипер,кимион,риган, чесън на прах)
  • 2 пъти по 1 с.л. горчица и 1 с.л. мед
  • малко сол
  • 100 мл бира и 100 мл вода / бульон

Начин на приготвяне:

 Месото се почиства от мазнините.
Оформя се на цилиндрично парче и с помощта на кухненски конец се усуква здраво през цялата дебелина на месото. Стараете се да няма висящи части месо и прблизително да е с еднаква дебелина оформящото се руло.

Соевия сос и водката се смесват и със спринцовка се инжектира месото от всички страни през 3-4 см.Отвън се намазва със смесените горчица, мед и сол. Завива се във фолио и се слага в хладилника за 12 часа.
Освобождава се от фолиото и се запържва в сух тиган от всички страни за по 1-2 м инути, колкото да се запечата. Намазва се с втората част горчица и мед. Изважда се на хартия за печене или фолио посипани със смес от  подправките. Овалва се добре месото в подправките и се прехвърля в тава за печене заедно с бирата и водата. Отгоре добре се завива с алуминиево фолио и се поставя в студена фурна да се пече на 250градуса -30 мин.След това намалете фурната на 180 градуса и печете още около 70-80 мин. Като се извади тавата,оставя се 10-15 минути да поизстине преди да се нареже. Ако желаете можете преди това да запечете месото малко на грил, за да добие златист цвят.

За гарнитура са подходящи картофено пюре (в случая домашно приготвено) ,задушени зеленчуци и гъбен сос за печено свинско месо.


 За гъбения сос:
500 гр. гъби
50-60 гр. масло
150 мл прясно мляко
2 с.л. брашно
щипка сол
черен пипер
соса от печеното месо

Гъбите се почистват и нарязват на ситно. Заедно с маслото се задушават под капак до омекване, посоляват се и се прибавя брашното. Запържва се за 2-3 минути , докато си смени цвета и по малко се разрежда със соса от печеното месо и прясното мляко до сгъстяване. Поръсва се с черен пипер.


четвъртък, 3 януари 2013 г.

Въздушни (улични) мекици


След голямото преяване с мръвки по празниците, у дома помолиха за някакви вкусни мекичета. И тъй като не мога да отказвам на желанията им, започнах да обмислям вариант за такава закуска. И се сетих за вкусните улични мекици от едно време, които обожавах като дете. Сега се намират само на 1-2 места в града ни и до съвсем скоро не умеех да приготвям. Благодарение на tanita и още 1-2 жени, успях да се науча. Признавам, че в началото с малко недоверие гледах на тази лепкава маса тесто, която се заформяше и въпреки всичко тайно се надявах резултат да има. Очакванията ми наистина се оправдаха.
Ще ви напиша точно рецептата на Танита, тъй като няма какво да се измени.

Продукти:
около 4ч.ч брашно
1ч.л. сол
2 с.л. захар
1с.л. суха мая
2 и 1/2 ч.ч топла вода

 Тестото се забърква от вечерта. Сухите продукти се изсипват в голяма купа, прибавя се водата и се бърка докато се получи много гъста каша – тесто.
Съветът на Танита е, ако ви се стори прекалено рядко тестото, да добавите още малкобрашно. Аз също добавих, тъй като от получената каша беше невъзможно да се оформят каквито и да било мекичета. 

Купата се покрива с намаслено фолио и се оставя в хладилника до сутринта.На сутринта се изважда от хладилника, тестото трябва да е увеличило обема си 3-4 пъти. Цялото е в шупли.

 Tестото е едно такаво лигаво и лепкаво, това да не ви притеснява, това е тайната.Мекиците се пържат в силно загрята мазнина - дълбок тиган или фритюрник. Загрява се мазнината. В купичка се сипва олио и преди всяко взимане на тeсто за мекица се намасляват ръцете, защото тестото е доста лепкаво. Взима се малко тесто, раздърпва се до много тънко и се слага в сгорещената мазнина.
Пържат се до златисто. Готовите мекичета се изваждат и отцеждат върху домакинска хартия.


Най- вкусни са поръсени с пудра захар!
Една доза е достатъчна за 3-4 членно семейство.



Да ви е сладко!


Източник:  Рецепти прелитащи през океана
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...