Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

неделя, 17 ноември 2013 г.

Shakshouka или яйца на очи в доматен сос





Ровейки се из мрежата попаднах на това простичко и вкусно ястие. За някои може да не е ново, но аз го срещнах за първи път. Произходът му е от Тунис, а на много места прочетох, че е известно и в кухните на други арабски страни. Най-общо казано представлява яйца на очи в доматен сос с чили, лук и често подправено с кимион. И се изумявам колко сходни вкусове имаме с тези народи. Лесно, просто и много вкусно ястие.
Първия път когато го приготвих не успях да го докарам на външен вид. Следващите опити бяха много по-сполучливи.


Необходими продукти

2 яйца
2 домата
1 червена чушка
1 гл. кромид лук
1 ч.л. кафява захар
1 с.л. зехтин
50 мл вода

1/2 ч.л. кимион на зърна
1/2 ч.л. лют червен пипер
1/2 ч.л.сладък червен пипер
1/2 ч.л. мащерка
1/2 ч.л. гранулиран чесън
1 бр. дафинов лист
магданоз
сол на вкус

Това са съставките според източника. Аз малко интерпретирах по свой начин и според наличните ми продукти. За това ще напиша оригиналния начин,а след това ще поясня аз как съм го приготвила.

В сух тиган се загрява кимиона. Ако искате можете да го пропуснете, но по-добре да не го подминавате. Няма да се чувства силния вкус на кимиона, но ще даде специален аромат, изтънчен. След като е опечен ( няколко минутки), добавете зехтина и ситно нарязания кромид лук. Когато лука стане прозрачен, добавете червения пипер нарязан на тънки лентички и се задушава, докато се усети аромата му. Прибавете лютия червен пипер.






Доматите, предварително нарязани на кубчета, се прибавят и се готвят до омекване. Добавете 50 мл вода, колкото да покрие зеленчуците. Към тях прибавете и доматеното пюре, сладкия червен пипер, даф. лист, кафявата захар,чесъна, мащерката и солта. Разбъркайте леко. Покрийте с капак и оставете да къкри до по-сгъстен сос.


По средата на готвенето, внимателно в средата на разстояние едно от друго чукнете 2 яйца (постарайте се да останат цели). Оставете на огъня още няколко минути, докато яйцата се забулят и останат малко рохки.

Готовото ястие се поръсва със ситно нарязан магданоз. Сервира се с филийки препечен хляб.

Моите промени

1. Замених кимиона на зърна с млян такъв- 1 щипка;
2. Зехтина в оригиналната рецепта е малко и аз го увеличих на 2-3 с.л мазнина;
3. Определила съм си за 1 порция колко зеленчук да сложа- 1/2 глава лук, 1/4 до 1/2 червена чушка- според големината й;
4. Домата задължително го беля- на снимката съм добавила 1/4 голям жълт домат ( беше ми подарък и реших да го използвам) + 1 средно голям червен домат, т.т за 1 порция 1 голям домат е напълно достатъчен;
5. Водата за 1 порция намалих на 30 мл;
6. Поради липса на кафява захар добавих бяла кристална. Идеята е да се неутрализира киселината на домата. 
7. Най-голямата ми промяна беше заместването на доматеното пюре и лютия червен пипер с кетчуп чили. В момента нямах двете необходими съставки и за да не пропусна лютивичкото и пюрето, се сетих,че в хладилника стои едно шише кетчуп- чили. Получи се прекрасно. 
8. Пропуснах чесъна;
9. За 1 порция предвиждам по 2 яйца. 

С две думи малко импровизирах, но запазих основните стъпки и съставки.


4 коментара:

  1. Ооо разкошно е миличка! Със сигурност ще ни допадне много! Страхотна рецепта! Прекрасна вечер, Нинка!

    ОтговорИзтриване
  2. Нещо подобно,ме научи да готвя зълва ми преди много години! Стана, а и днес е любима манджа на децата ми! Много вкусно ястие, Нинка....върна ме години назад!
    Хубава нова седмица! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно много го обичам това ястие,Нинче!В Тунис изобщо не го срещнах,даже не знаех,че от там се корени,но пък е страшно вкусно.Благодаря за позсказката,тази седмица пак ще направя.Пожелавам успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. ES un plato muy tipo en mi zona ,sobre todo en cenas ..saludos MARIMI

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...