Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

четвъртък, 21 март 2013 г.

Кашкавалки с чубрица




Нещото, което с най-голямо удоволствие се изява у дома са тестените изделия. И друг път съм разказвала за спомените ми по соц. закуските и до ден днешен в закусвалнята избирам кашкавалка. Една такава пухкава, мека и с много вкусна кашкавалена коричка. Преди време попаднах на ТАЗИ  рецепта и от тогава само по нея приготвям любимите си закуски. 
 Ще си позволя да публикувам без изменение рецептата, тъй като нищо не промених и я спазвам винаги. 

Необходими продукти:

  • 1 кг брашно
  • 50 г краве масло
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с. л. захар
  • 2 ч. л. сол
  • 500 мл топло прясно мляко
  • 50 г прясна мая

  • 150-200 г кашкавал
  • 2 с. л. стрита чубрица
Приготвяне:

  •  Маята и 2 с. л. захар се разтварят в топло мляко. Оставят се за 10 минути, докато се образува шапка. Брашното се пресява и се замесва еластично тесто. Накрая се добавят солта, пресованият чесън и разтопеното масло. Тестото се покрива и се оставя да втаса за 30-40 минути или докато удвои обема си.В това време се настъргва кашкавалът.
  •  Тестото се разточва на правоъгълник с размери 40х60 см. 
  •  Отгоре се разпределя равномерно плънката (кашкавал и чубрица) и се навива на руло. Нарязва се на филийки, дебели около 3-4 см.




  •  Тавата се застила с хартия за печене и отгоре се нареждат охлювчетата с разреза нагоре. Краят на охлювчето е добре да се подгъне отдолу.
  •  Кашкавалките с чубрица се покриват и се оставят за 20 минути. 
  •  Намазват се отгоре с разтопено краве масло или разбит жълтък с вода (1 жълтък разбит с 2 с. л. вода). 
  •  По желание могат да се поръсят с малко настърган кашкавал. 
  •  Кашкавалките с чубрица се пекат в предварително загрята фурна на 200 С за около 15-20 минути (зависи от фурната Ви).








Източник - Гответе с мен 

9 коментара:

  1. Мммм, колко вкусно изглеждат :)
    Грабвам си тайничко едничка :)

    ОтговорИзтриване
  2. Браво Нинче страхотни са така апетитно изглеждат.
    Рецептата много ми допадна и ще я пробвам някой път.
    Прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусни кашкавалки и аз ги обичам много :)!
    Честита пролет ,Нинка ! Пожелавам ти слънчево настроение !

    ОтговорИзтриване
  4. Обожавам кашкавалки, обаче като твоите не съм опитвала. Много интересно оформяне и са много вкусни, личи си дори през монитора! Честита Пролет, Нинче!

    ОтговорИзтриване
  5. Много апетитни и по интересен начин оформени!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Ах, колко пухкави и апетитни изглеждат! :))

    ОтговорИзтриване
  7. Божеее, какво изкушение!!! Веднага да ме почерпиш!:)

    ОтговорИзтриване
  8. Черпя ви всички не с по една,ами колкото ви събират коремчетата! Има много и за всички!

    ОтговорИзтриване
  9. Изглеждат чудесно. Трябва да се пробват!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...