Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

неделя, 23 септември 2012 г.

Соленки с кашкавал

Любимите ми соленки от моето детство. Често ни ги приготвяше майка и много им се радвах. Бях позабравила тази рецепта и незнайно защо рядко прибягвам до нея. Може би заради океана от нови и модерни неща изпускам да се върна към изпитаните рецепти.

 Необходими са ви:  
1 пакетче масло и толкова мас 
 2 белтъка (жълтъците се отделят за намазване)
 8 супени лъжици прясно мляко
 1 равна супена лъжица сол 
1 и 1/2 пак. амонячна сода, разтворена в 2 лъжици кисело мляко
 1 с.л. захар

Маслото и маста се размачкват добре. Не се разтапят. Добавят се прясното мляко, 2 белтъка, солта, захарта и разтворената в киселото мляко сода. Замесва се тесто. Разточва се на кора с дебелина 0,5 см. Намазва се кората с жълтъците, отгоре обилно се настъргва кашкавал и се режат соленките с форма по желание. Аз предпочитам на пръчици с дължина 5-6 см. Изпечете соленките в предварително загрята фурна на 200 градуса.

сряда, 5 септември 2012 г.

Салата от рулца от раци



Още една вкусотия предложена от моята кака- прекрасен кулинар и много смела в експериментите. Признавам си, че аз съм по-сдържана, но също обичам новото и различното. Та, тази салата ми беше предложена от нея. Макар да не е нещо сложно и особено, не измени на тезата, че простите неща са по-вкусни. Приготвя се лесно и бързо, с аромат на чесън,зехтин и лимон . Единственото "условие" е да използвате по-качествени рулца от раци, тъй като последния път купих някакви тричави и резултатът от салата беше коренно различен. Не че не се изяде, но рулцата не успяха да поемат от дресинга.

Необходими продукти:
1-2 големи опаковки от по 250 гр. рулца от раци (сурими)
зехтин
1-2 скилидки чесън- стрити
лимон
черен пипер на вкус
сол

Рулцата от раци нарежете на по-едри резени по диагонал или както ви харесва. Подправете ги с горните съставки по свой вкус. Накрая овкусете с малко прясно изцеден лимонов сок.
Разбъркайте добре и оставете салата в хладилник поне 30 мин. да се охлади и рулцата да поемат от зехтина и лимона.
Ако сте случили на качествени рулца, те би трябвало да попият от сока в купата и да станат много ароматни.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...