Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

събота, 21 юли 2012 г.

Ориз с гъби и тиквички



Лято е и все по- често ми се иска да приготвям аламинути, да не седя до печката, но ако може в тенджерата да има нещо сготвено, не сухо :) Идеите ми се изчерпаха и се зарових из нета- няма начин от там да не излезе някоя вкусотия.
Идеята за тази яхнийка е взета от Ginger Cookies. Естествено, направих малки изменения. Пропуснах праз лука и в момента нямах морков. Изпълних желанието и на част от семейството да оставя ястието малко по-рядко. Та получи се нещо подобно на оригинала и не по-малко вкусно.
Тук ще ви представя рецептата както си е, без изменения.

Продукти:

3 средни по големина тиквички
половин стрък праз лук
1 голяма глава кромид лук
1 среден морков
4-5 скилидки чесън
пресен копър по желание
чубрица
сол на вкус
прясно смлян черен пипер
1/2 чаена чаша ориз
10-12 средни печурки
1 голяма сладка червена чушка
1 голям розов домат
1 супена лъжица сладък червен пипер
олио или зехтин
щипка захар

Измийте всички зеленчуци.
Нарежете тиквичките на средни по големина кубчета, моркова и чушката-на малки.
Нарежете и лука, праз лука, както и скилидките чесън и гъбите.
Сложете всичко в дълбок съд с мазнина и запържете.
Когато омекнат зеленчуците, прибавете червения пипер и намалете котлона.
Запържете го много леко (внимавайте да не го загорите) и сложете към всичко това обеления и нарязан домат.
Разбъркайте добре.
Измийте ориза и го прибавете към яхнията, заедно с малко вода.
Оставете да къкри на слаб огън и доливайте вода.
Към края на готвенето, добавете чубрицата и ригана.
Овкусете със сол и малко захар за баланс на киселината от домата.
След махането на яхнията от котлона, сложете прясно смлян черен пипер на вкус и по желание добавете пресен копър.

понеделник, 16 юли 2012 г.

Мъфини с череши



За съжаление сезона на черешите отмина и предложението ми трябва да отлежи до следващия сезон. Но има възможност плода да се замени със сезонен и мъфините пак да са актуални.
Пробвала съм с най-различни плодове, но с череши ми се сториха доста ароматни, за разлика от ягодовите. И друг път съм споменавала, че ги обичаме по- сладки, но рецептата е публикувам в оригинал. Ако прецените може да добавите още малко захар, макар че и в този си вид са добре.
Из морето от кулинарни рецепти избрах тази на Таня от Аз готвя.. една кулинарна авантюра. Страшно сполучлив опит и много вкусни.


Необходими продукти:

270 гр. брашно
150 гр. захар
1/4 ч.ч. мазнина
1 ч.ч. айрян (с 3 с.л. кисело мляко)
3 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. почистени и нарязани череши
1 яйце

В дълбока купа смесваме брашното, захарта, бакпулвера и солта и разбъркваме добре. В друг съд смесваме мокрите съставки + леко разбитото яйце. След това прибавяме течните съставки към сухите и разбъркваме до хомогенизиране на сместа. Накрая добавяме черешите.
Разпределяме сместа във форми за мъфини, които пълним до около 2/3 от обема им. Печем мъфините до готовност в предварително загрята до 180 градуса фурна.

четвъртък, 12 юли 2012 г.

Зелена салата със сусам и скариди



Прибирайки се от работа надникнах в един рибен магазин. Отдавна не съм взимала нищо рибно, нито морско. За съжаление асортимента беше страшно беден и единствено се спрях на пресни черноморски скариди. Страхотно мезе са за биричка в лятната жега, а и се приготвят за отрицателно време. Добре, ама толкова сме ящни, че не успяхме да ги изконсумираме. Подмятах ги два дни, докато не ме осени идеята да ги мушна в салата.
Импровизацията беше пълна, а резултата- божествен и освежаващ.

Необходими продукти:
1 домат
1/2 краставица
сирене на кубчета- количеството пожелание
няколко листа зелена салата
шепа сварени скариди-почистени от главите и мустаците
сол на вкус
зехтин
оцет
малко сусам за поръсване

Измийте зеленчуците. Нарежете ги в желаната форма и големина. Разпределете в чинии за сервиране. Прибавете почистените от главите и мустаците скариди. Върху тях небрежно разпръснете кубчета сирене, а най-отгоре поръсете със сусам. Овкусете според предпочитанията ви.

За тези, които не знаят ще споделя как се варяват скаридите. Варене е много общо казано, тъй като само се задушават под капак без вода. Промийте скаридите на течаща вода и ги сложете в тенджерка с капак. Преди това ги осолете. Загрейте котлона умерено силно и оставете скаридите да се задушат под капак. Те си пускат сок и парата, която се образува е напълно достатъчна. От време на време може да разклащате съда и скаридите са готови, когато почервенеят добре (както на снимката).


Не забравяйте и студената бира съчетани с приятна компания!

Наздраве! Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...