Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

понеделник, 28 май 2012 г.

Ловджийско по сръбски



Моята половинка, намираща се на хиляди километри от дома, вдъхновена от мерака ми да творя в кухнята е решил да разнообрази блога ми. Явно тази мания за следене на кулинарни предавания, списания и подобни е завладяваща. Бях много приятно изненадана от това ново амплоа на съпругът ми и с ръка на сърцето признавам, че видимо се е справил много добре.
Снимките не са с идеално качество, но ми е забавно да гледам как в ремаркето на един ТИР може да се сготви с ограничени прибори и в лоши битови условия. А крайния резултат е "облизване на пръстите".

Рецептата е адаптирана от 24kitchen, в частност рубриката "Вкусно с Ненад". Ненад е сърбин (дано не бъркам) и ястията които предлага са близки до нашите вкусове. Нали сме славянски народи. Всичко сръбско е и по нашенски вкусно.
Точни количества на продуктите не ми бяха предоставени. Правено е малко "на око" и това не бива да ви притеснява. Ястието търпи всякакви интерпретации и всичко зависи от вашия вкус. Важна е идеята.

Необходими продукти:


2 свински котлета

100-150 гр бекон
1 - 2 кисели краставички
2 варени яйца
черен пипер
сол на вкус
червен пипер
1 кубче бульон - може пилешки, зеленчуков
пържени картофи за гарнитура

Начин на приготвяне:

Сварете 2 яйца и ги обелете. Разрежете ги на четвъртинки.
Беконът се нарязва на малки кубчета. Краставичките на по-дебели лентички.



В тиган с малко мазнина запържете леко свинските котлетчета, които може предварително да начукате малко , да овкусите. В случая са натюр. Готовите котлети извадете и сложете на страна.


В същата мазнина запържете бекона. Сложете червения пипер накрая на пърженето на бекона. Подправете с черен пипер.



Върнете в тигана котлетите, добавете яйцата, киселите краставички. Подправете със сол според вкуса ви и разбъркайте. (Внимавайте със солта, защото краставичките са солени и понякога дори не е необходимо сол).


Налейте вода до нивото на продуктите, леко да се покрият. Бульончето натрошете и разбъркайте да се разтвори. Задушете ястието, докато месото омекне. Добре е да оставите малко сосче накрая , но ако предпочитате по-сухо, изчакайте да изври водата.Тук може да обогатите вкуса с малко добавено бяло вино или бира.



Сервира се с гарнитура от пържени картофи, салата или каквото обичате.



Ястието, както споменах по-горе, търпи много изменения и добавки. Можете да добавите маслинки без костилки, пресни гъби (предварително задушени при бекона), грах, всякакви други зеленчуци и видове месо.



петък, 25 май 2012 г.

Пияно пиле



Пияно пиле или иначе казано пиле с бира.
Оригиналния вариант е без картофи, но с течение на годините у дома сме го допълнили и обогатили. Любимо ястие на всички, много ароматно и топящо се в устата. "Пие" доста бира това пиле и си предвидете да остане малко и за вас:)
Най-хубавото е, че всичко се слага в тавата, без предварителна подготовка и докато се пече имате време за други по-приятни занимания.


Количествата продукти са на око или според хората, които ще гостите. Обикновено използвам пилешки бутчета, за да има за всички еднакво. Можете да разрежете едно пиле на порции или да използвате парти-бутчета, крилца.

Необходими продукти: (за около 4-5 порции)

1 пиле или по 1 бутче на човек
1 -1 1/2 кг картофи (винаги слагам повече, защото много ги обичаме)
1 пакетче (125 гр.) масло
1 л бира (ако не желаете много сос, намалете бирата и маслото)
сол на вкус
черен пипер
червен пипер

Начин на приготвяне:

Нарежете на порции пилето.
Картофите обелете и нарежете на по-дебели резени. На дъното на тава се нареждат първо картофите. Върху тях пилето на части или бутчетата. Като за начало разположете пилето с обратната страна нагоре. Поръсете с червения пипер,черния пипер и добре овкусете. Добавете сол според вкуса ви, но е добре да сложите повече , тъй като има разлика във вкуса, ако не е много солено. И все пак не прекалявайте, просто добавете една голяма щипка в повече, отколкото обичате. Разбъркайте добре.
Най-накрая налейте бирата. Отгоре разпределете маслото нарязано на филийки.
Печете на 200-220 градуса до златисто. По средата на печенето( като се позачерви малко) обърнете пилето с лицевата част нагоре, за да може да се зачерви и от другата страна и да има по-добър вид при сервиране.

неделя, 20 май 2012 г.

Бобат



Една много вкусна и лесна закуска. Оригинала е на labrex и винаги каквото съм приготвяла по нейни рецепти е било много сполучливо.
И тъй като точно съм изпълнила рецептата и не промених нищо, преписвам я дословно.

За тестото:

500 мл прясно мляко
6 с.л. олио
сол на вкус (аз слагам равна чаена лъжичка)
20 гр прясна мая
400 гр ( приблизително) брашно

За пълнежа:

Колбас - наденица, кренвирш и др.



Млякото се загрява леко, маята се разтваря в него, добавят се олиото, солта и брашното, така че да се получи тесто, което да може да се бърка с лъжица. Съдът с тестото се покрива и се оставя на топло място за 25- 30 мин. След като втаса, се налива в намаслена тава с размери 35х27. Колбасът се реже на кръгчета и се слага в тестото, като леко се натиска. Тавата се завива и се оставя още 10-15 мин. Пече се в загрята на 200 град фурна до зачервяване. При мен се опече за 25 мин.



Опеченият бобат се вади от тавата и още топъл се реже на квадрати, така че във всеки да има по парче колбас.




Лабрекс препоръчва да се изчака бобат да поизстине и тогава да се нареже. И аз избързах и го нарязах топъл, малко се смачка и наистина е по-добре да почакате, ако имате търпение.
В моя случай съм използвала резенчета луканка и ароматът от нея е страхотен.

събота, 12 май 2012 г.

Пролетно предястие от пълнени тиквички със зеленчуци


Няколко дни си позволих отсъствие, тъй като се бях захванала с нова задача. Вече си имам свое кътче и в любимия ми форум бг-мамма. Много отдавна се каня да прехвърля рецептите си там и повлияна от прекрасната тема на Зиче в същия форум, реших че е крайно време .
И за компенсация ще ви поднеса едно много вкусно пролетно ястие или предястие от пълнени тиквички. Представлява една импровизация на моята кака. Тиквичките са пълнени с зеленчуци и е подходящо за вегетарианци. Получи се много леко и вкусно ястие и търпи всякакви промени според вкуса ви и наличностите в хладилника.



Необходими продукти:

5 тиквички

За плънката:
200 гр.гъби
2 зелени пиперки
2 червени пиперки
1 малка глава лук
1 не много голяма главичка чесън
1/2 връзка магданоз
1 връзка копър
черен пипер и сол на вкус

настърган кашкавал за поръсване



Тиквичките се измиват, почистват от дръжките и се разполовяват по дължина. Издълбава им се вътрешността с лъжичка, за да се получат лодки. Вътрешността се запазва и ще я използваме при плънката. Посолете много добре тиквичките. Наредете ги в тава покрита с хартия, с отвора надолу. Печете лодките на 150-160 градуса докато направите плънката.

Плънка: Лука нарежете ситно и го задушете в мазнина до омекване. Вътрешността на тиквичките и гъбите нарежете на ситно и добавете към лука. Разбъркайте и пържете докато изври водата, която са си пуснали зеленчуците. Като остане на мазнина добавете наситнената глава чесън, чушките също нарязани на ситни кубчета. Разбъркайте и задушете и тях 10-тина минути. Овкусете със сол и черен пипер. Накрая се прибавят нарязания на ситно копър и магданоз.

Извадете тиквичките от фурната, обърнете ги и ги напълнете с готовата плънка с връх. Печете ги на 200-220 градуса около 30-40 минути. Готовите тиквички извадете, поръсете настърган кашкавал отгоре и върнете във фурната още 5 минути, колкото да се зачерви кашкавала.

Ако желаете можете да поднесете с чеснов сос или кисело мляко.

вторник, 1 май 2012 г.

Флора 2012 Бургас - един малък оазис



Всяка година в Бургас се организира международна изложба на цветя. И тази година не пропуснаха да ни зарадват с красиви цветя, пана и аранжировки. Обожавам да се разхождам из този красив оазис, да се любувам на сътвореното.


Могат да се видят битови аранжировки и идеи за градината. Много аксесоари, които допълнително създават настроение и уют.


Най-голяма радост доставя мостчето и басейнчето, в което децата се надпреварват да хвърлят монети.







Нечии детски ръчички са сътворили тези красиви картини от мъхове, треви, кори от дървета и други естествени материали. Много интересно и по детски пресъздадено.






Оригинално пресъздадени моливи и палитра с бои от цветя.




Интересни кактуси разнообразяваха изложбата. За първи път виждам толкова различни и интересни бодливковци.


И ако сте се уморили и зажаднели от дългата разходка из палатите, можете да се почерпите с дъхаво и ароматно кафе на колела.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...