Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

четвъртък, 26 април 2012 г.

С дъх на море и миди с ориз



Какво по-хубаво от слънце...плаж... море... и вкусни морски дарове!
Скоро наближава прекрасното слънчево лято, а с него настъпва и времето за прохладна вечер с дъх на море и студена бира с мезе.
Но ако имате възможност да се сдобиете с морски дарове без да чакате ляото, ще ви предложа едно бързо и много вкусно ястие с миди. Помня го от дете, когато моята майка го приготвяше и беше страшно забавно да използвам мидените черупки за лъжичка. Този навик е останал от тогава и уверявам ви удоволствието от консумацията е двойно по-голяма. И много забавна, разбира се!

Миди с ориз
Необходими продукти:
500 гр. миди с черупките
1 гл. лук
1 ч.ч. ориз
500 гр. домати от консерва (или според предпочитанията ви)
1 ч.л. червен пипер
джоджен
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Първо добре остържете мидените черупки от водорасли и други. Може да използвате някаква по-твърда четка или с нож. Измийте ги добре.
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в тенджера с малко мазнина. Към него се добавя измития ориз и също запържете до прозрачно. Сложете червения пипер, разбъркайте и добавете доматите. Оставете 2-3 минути да поври с тях и долейте студена вода. Обикновено се прави в съотношение ориз-вода 1:3, но тук се добавя малко повече. Аз слагам 4 ч.ч. вода (т.е. 1:4).
Веднага след водата сложете мидите, за да може постепенно да се затоплят и отворят. Не се добавят при вече завряло ястие. Варете до крайна готовност като е добре да оставите ястието по-рядко, за да имате възможността да си хапнете с мидена лъжичка.



Има, обаче, един недостатък, с който е добре да се съобразите. Поради високите температури през лятото, възможно е това ястие бързо да стане негодно за консумация. Препоръчвам на тези, които решат да го приготвят да се уверят, че мидите са пресни и по възможност да се избере по-хладно време за приготвянето.

сряда, 25 април 2012 г.

Свинско с лапад



Докато още съм на "вълна" зелено продължавам със следващото си пролетно ястие. Този път ще се постарая навреме да покажа сезонните ястия. Обикновено докато се наканя и сезона си отминал или празника отдавна сме го отпразнували. А рецепти сготвени и снимани колкото искате. :)
"Тревните специалитети" не са от най-любимите на част от близките ми. Затова пък аз не мога без тях и се подсигурявам и за зимата. И ако на масата има и някоя топла и дъхава питка- идилията е пълна.
Моят начин на приготвяне изисква:
  • около 700 гр. свинско или пилешко месо
  • 1 кг пресен спанак или лапад
  • 1 връзка пресен лук или 2 глави кромид лук
  • 1 с.л. брашно
  • 1 ч.л. червен пипер
  • джоджен
  • сол на вкус
Спанака или лапада се почистват, измиват се и се попарват във вряща вода да променят цвета си. Изваждат се с решетъчна лъжица и се отцеждат от водата. С вилица се намачкват и претриват.
Месото се измива и нарязва на едро. Можете предварително да го сварите малко и след това да се запържи съвсем леко.
Пресния лук се почиства и нарязва на по-едро, а ако използвате кромид лук- нарежете го на ситно.
В тенджера с малко мазнина задушете първо лука до омекване. Прибавете лапада или спанака и запържете 5-10 минути. Сложете 1 лъжица брашно, червения пипер и разбъркайте. Предварително свареното месо върнете в тенджерата с лапада. Долива се топла вода и може съвсем леко да посолите. Гответе ястието на бавен огън. Към средата на готвенето можете да добавите пресен или сух джоджен и да посолите според вашите предпочитания. Оставете да ври до готовност на месото и желаната гъстота.

Ако предпочитате да приготвите ястието с пилешко месо, не е нужно предварително месото да се вари, тъй като е нежно и крехко месо и ще се разпадне в процеса на готвене.
Много подходящо е и агнешкото, типично за този сезон на годината и особено около Великденските празници.

вторник, 24 април 2012 г.

Пролетна супа от коприва




 По това време на годината винаги се старая на трапезата ни да присъства "зеленото" . Хем полезно, хем сравнително диетично и някак ми носи пролетно настроение. Гозбите стават чудесни и с коприва, и с лапад, и спанак.  У дома сме си подбрали кое ястие с кой вид  да приготвим. Супите ги предпочитаме с коприва или спанак, месото с лапад и спанак, а за баниците и тутманиците най- подходящи са копривата и спанака. Но с каквото и да предпочетете все вкусно ястие ще се получи.
За днес съм избрала да ви покажа моите варианти на супа с коприва.



Необходими продукти:
  • 300-500 грама почистена коприва
  • 1 к.ч. ориз
  • 1 глава лук или 2-3 стръка пресен лук
  • черен пипер и сол на вкус
  • магданоз
  • 2 жълтъка за застройка
Начин на приготвяне:
Копривата,предварително почистена от дръжките, се попарва във вряща вода. Аз обикновено я оставям да поври 5-10 минути, тъй като е по-остра и не ни е приятна , ако не е добре попарена. Извадете копривата с решетъчна лъжица, отцедете я и с вилица намачкайте колкото може повече.
В тенджера с малко мазнина задушете ситно нарязания лук, добавете копривата и задушете още 5 минути. Налейте топла вода ,малко сол (половината от необходимото ви количество) и оставете да поври .Към средата на варенето добавете почистения и измит ориз, подправете с черния пипер,сол и магданоз. Варете до пълна готовност. Застройте,ако предпочитате. Аз застройвам само с 2 жълтъка и няколко капки оцет в тях.


неделя, 22 април 2012 г.

Крем супа от червена леща с куркума



Търсих нещо по-различно, което да сервирам на гости и попаднах на тази крем супа на Еликсирчето. Много вкусна, лесна за направа и сравнително бърза. Само добавих някоя друга подправка, а сиренето Чедър замених с чеснови крутончета.

Необходими продукти:
  • 250 грама червена леща
  • 1 глава лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 настърган морков
  • 1 малък картоф
  • 4 -5 с.л. пасирани домати
  • 1/3 ч.л. червен пипер
  • щипка куркума
  • черен пипер и сол на вкус
  • чубрица според предпочитанията ви
  • олио или зехтин за задушаване

Продукти за чесновите крутончета:
  • 1-2 филии по-сух бял хляб
  • 1 ч.л. зехтин или олио
  • 1 скилидка чесън

Начин на приготвяне :
В загрятата мазнина се задушава ситно нарязания лук, настъргания морков и чесъна. Добавете измитата леща, доматите и гореща вода в количество да покрие продуктите и още малко над нивото им. Като заври супата, намалете на по-бавен огън и оставете да къкри до омекване на лещата. Като набъбне долейте още малко вода до желаната гъстота. Оставете още 10 минути да поври. Подправете с желаните подправки, сол на вкус. Горещата супа пасирайте.
Сервирайте с чеснови крутончета или с друго по ваш вкус.

Приготвяне на чеснови крутони:
Нарежете хляба на филии, ако е цял. Отстранете корите и средата нарежете на еднакви малки кубчета. Пресовайте главичката чесън или намачкайте и я смесете с 1 лъжичка мазнина. Хлебните кубчета сложете в тавичка, посолете,ако желаете и полейте с чесновото олио. Разбъркайте ги добре и печете в загрята фурна на 220 градуса (може и на грил). Периодично се бъркат, за да се изпекат равномерно.

понеделник, 16 април 2012 г.

Честито Възкресение Христово и кексчета с локум и орехи



Мили приятели, Честито Възкресение Христово!
С малко закъснение и временно отсъствие, искам да ви пожелая много здраве и любов да има в домовете и сърцата ви. Нека не забравяме, че Господ ни е създал човеци и винаги да носим човещината в себе си. Пожелавам ви ново начало, мир, доброта и любов!
Нека се обичаме повече!



Днес съм решила да ви почерпя с вкусни и невероятно ароматни кексчета с локум, орехи и портокалови корички. Макар и доста ангажирана не пропусках да следя кулинарните ви мераци и си признавам, че тайничко завидях на тези от вас, които умеете да приготвяте дъхави козунаци. Аз не умея и не посмях да експериментирам. За това пък приготвих чудните кексчета на Бети, които имат аромат на козунак ,идващ от портокаловите корички. Много лесни и невероятно вкусни.
Благодаря ти, мила Бети за доставеното удоволствие и вкус!

Рецептата е преписвам дословно, тъй като нищо не измених.

Необходими продукти:

  • 1 чаена чаша кисело мляко
  • 1 чаена чаша захар
  • 2 чаени чаши брашно
  • 1 чаена лъжица бакпулвер (в рецептата сода за хляб)
  • 1/2 чаена чаша олио
  • настъргана кора от портокал (по рецептата лимонова)
  • локум- 1 1/2 кутийка ( по рецепта 1 кутийка)
  • 1 чаена чаша орехи на едро нарязани (по рецепта сусам за поръсване)
  • 1 ванилия
Начин на приготвяне:

Локума се нарязва на малки парченца-колкото грахчета и се разбърква заедно с орехите.Не хвърляйте нишестето, което е в кутийката на локума, а го използвайте при объркването с орехите. Това ще предотврати потъването на локума и орехите на дъното на кексчетата.



Загрейте фурната на 200 градуса.
Всички продукти без локума и орехите се разбъркват с миксер. Накрая добавете смесените орехи и локум към горната смес. Разбъркайте леко. Разпределете сместа в гнездата на формата за мъфини като ги пълните 2/3 от обема им.
Отгоре можете да посипете допълнително със смлени орехи и кристална захар. Стават хрупкави и още по-вкусни.
Пекът се до порозовяване и се пробват с клечка за зъби за готовност.





Приятен апетит!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...