Добре дошли в моето малко и скромно кулинарно царство. Тук можете да намерите и колекцията ми от гоблени - моето второ хоби след кулинарията

понеделник, 31 октомври 2011 г.

Картофено-гъбена запеканка



Отдавна сервирах у дома тази вкусна запеканка, но едва днес я удостоявам с чест да заеме почетно място в кулинарното ми кътче.
Оригиналът е на моята любима съфорумка labrex, от която черпя страшно много идеи и е невероятен кулинар и много позитивен и отзивчив човек.
Много е лесна за приготвяне, вкусна и подходяща за вегетарианци. Точно един такъв беше "опитното зайче" и я оцени доста високо.

Необходими продукти:

За пюрето:
5-6 картофа
1/3 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. краве масло
1 яйце

За плънката:
лук,гъби
подправки - копър, черен пипер, чесън

кашкавал за поръсване

В подсолена вода се сваряват обелените и нарязани на кубчета картофи.

Когато са готови, отцеждат се от водата, добавя се горещото прясно мляко, кравето масло, яйцето и разбиваме с тел или намачкваме до получаване на гладко пюре. Аз овкусявам с чубрица и черен пипер, както правя в картофените кюфтета.

В тиган запържете лук, гъби, подправете с копър, черен пипер, пресован чесън на вкус.

В намазнена тава или йена сложете половината от картофеното пюре на дъното. Отгоре разстелете гъбената смес. Много е вкусно, ако подредите върху гъбите и лука няколко предварително сварени яйца. Аз ги нарязах на кръгчета, може и на ситни кубчета.
Отгоре покрийте с другата половина картофено пюре.

Намажете със заквасена сметана или гъсто кисело мляко. Обилно настържете кашкавал.

Печете ястието до златиста коричка.
Както и авторката споменава, възможни са всякакви импровизации- с различни видове меса, кайма, колбаси или каквото друго предпочитате.


Да ви е сладко!

вторник, 25 октомври 2011 г.

Пица на клечка и страхотна награда



Днес няма да ви представям рецепта, а една лесна и оригинална идея за злояди деца. С голямо удоволствие синът ми се забавлява,докато оформяхме пиците и ги забучвахме на клечки.
Идеята ми е взаимствана от Кулинарни мисли и разни други неща , а използвах тестото на хот-дог - пица пай. Остана ми едно малко парче тесто и веднага се сетих за тези мини пици. Разточих го на кръг, намазах с доматен сок или каквото имате. Гарнирането е според наличностите вмомента. При нас кашкавал, пушено пилешко филе и риган. Навих на руло и с остър нож изрязох колелца дебели 1 пръст. Подредих в тава с пекарска хартия или просто я намазнете добре. Изпечете на 200 градуса до готовност и готовите пици може да забучите на клечки за зъби или парче клечка от дървено шишче.
Не успях да ги разкрася , колкото в оригиналната идея, но и така бяха много свежи и весели.


Тук е мястото да изкажа огромните си благодарности на Zi4e, която ме изненада толкова приятно с прекрасната й награда. Радвам се,че познавам толкова позитивен, отзивчив и мил човек като нея и с огромно удоволствие надниквам в блога й.
Благодаря ти,Зиче!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...